Lad bilen stå, hvis du er i tvivl

Der skal ikke meget til, før de fleste når grænsen for spirituskørsel på 0,5 promille. Og du har sikkert stået i en situation, hvor du var i tvivl om, hvorvidt du var i stand til at køre bil. Det sikreste er at lade bilen stå derhjemme, hvis du ved, at du vil drikke alkohol.

Alkoholpromille – hvor går grænsen?

Lad bilen stå, hvis du er i tvivl: Alkoholpromille – hvor går grænsen?

Overvej altid, hvordan du kommer hjem fra en fest, hvis du tager bilen. Der er større chance for, at du handler fornuftigt, hvis du har overvejet situationen, mens du var ædru.

Tænk også over, hvordan du vil forhindre en ven i at køre spritkørsel. Rådet for Sikker Trafik giver dig gode råd til en sikker vej hjem.

Promillegrænsen i Danmark er 0,5.

Du kan dog godt blive dømt for spirituskørsel, selvom din promille er under 0,5, hvis politiet vurderer, at du ikke kan køre bil på betryggende vis. Bliver du taget for spirituskørsel flere gange eller med en høj promille, kan du blive frakendt dit kørekort i 3 år eller mere.

Hvor mange genstande er der i…

På flasker og dåser er der angivet, hvor mange genstande der er i. Nedenstående liste kan give dig et generelt fingerpeg. Men husk at tjekke på flasken.

 • En pilsner (33 cl): 1 genstand

 • En guldøl: 1,25 genstand

 • En stærk øl – 1,5 til 2 genstande

 • Et glas vin (12 cl): 1 – 1,5 genstande

 • En flaske vin (75 cl): 6 til 7 genstande

 • Et glas hedvin (8 cl): 1 genstand

 • Et glas spiritus (4 cl): 1 genstand

 • En flaske spiritus (70 cl): 18 til 20 genstande

Forbrænding af alkohol


Hvornår er Jens ædru?

Her kan du læse et eksempel på forbrændingstider. Både søvn, indtagelse af mad, fysik mv. spiller ind på kroppens optagelse af alkohol. Vi anbefaler derfor, at du maksimalt drikker en genstand, hvis du skal køre hjem. Vælger du at feste igennem anbefaler vi, at du tidligst kører bil igen næste dags eftermiddag.

Jens er en mand på 80 kg. Han er til familiefest, der varer fra kl. 19.00 til kl. 03.00, og han drikker:

 • Velkomstdrink: 1 genstand
 • Forret: 2 genstande
 • Hovedret: 3 genstande
 • Dessert: 1 genstand
 • Kaffe: 1 genstand
 • Efter middagen og frem til natmad: 6 genstande.

I alt: 14 genstande.

Forbrændingen går først rigtigt igang efter ca. 45 minutter. Herefter forbrænder Jens ca. 1 genstand for hver time og 15 minutter. Det betyder, at Jens fra kl. 19.45 til 03.00 (7,25 timer) forbrænder 5,8 genstande (7,25:1,25=5,8).

Kl. 8.00 næste morgen henter han rundstykker. Der er nu gået yderligere 5 timer, og han har forbrændt 4 genstande mere (5:1,25=4).

I alt har han altså forbrændt 9,8 genstande (5,8+4) kl. 8 om morgenen. Det svarer til, at han stadig har en promille på 0,93. Han er nu spritbilist.

Kilde: Fakta om alkohol fra Regionernes ANT-kursus. 

Hvor stor bliver hans bøde?

Bliver Jens stoppet af politiet, vil han få følgende straf, hvis det er første gang, at han bliver taget for spirituskørsel:

Jens tjener 30.000 kr. om måneden (brutto), og bliver taget med en promille på 0,93. Han får ca. 13.000 kr. i bøde. Han får også frakendt kørekortet betinget. Det betyder, at han skal bestå en ny teori- og køreprøve inden for 6 måneder. Dumper han til en af prøverne, skal han aflevere kørekortet og får det først tilbage, når han har bestået begge prøver.

Oven i det skal han gennemføre et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik). Kurset varer 12 timer fordelt på 4 lektioner à 3 timer, og det koster 3200 kr.

Hvert år bliver ca. 8000 personer dømt for spirituskørsel på de danske veje

Straffen for spirituskørsel

Lad bilen stå, hvis du er i tvivl: Straffen for spirituskørsel

Straffen for spritkørsel afhænger af, hvor høj promille du har, og hvor mange gange du har kørt spritkørsel. Jo højere promille og jo flere gange du har kørt spritkørsel, jo strengere er straffen.

Har du haft kørekort i mindre end tre år, bliver du straffet hårdere for spritkørsel. Hvis spritkørslen ikke har medført en ulykke, afhænger straffen af promillen.

Promille mellem 0,5 og 1,2

Du får frakendt kørekortet betinget. Det betyder, at du skal bestå en kontrollerende køreprøve (både teori- og køreprøve) inden for 6 måneder for at beholde kørekortet.

Dumper du et forsøg, mister du kørekortet, indtil du har bestået begge prøver.

Du får en bøde, der svarer til din nettomånedsløn gange med promillen.

Du skal gennemføre et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik). Kurset varer 12 timer og koster 3.200 kr. Se også www.antk.dk.

Promille mellem 1,2 og 2,0

Du får frakendt kørekortet ubetinget i 3 år. Du kan vælge at forkorte din frakendelsestid med 1 år mod at køre med alkolås i 2 år. 

Læs mere om alkolås her.

Du får en bøde, der svarer til din nettomånedsløn ganget med promillen.

Du skal gennemføre et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik), inden du kan generhverve kørekortet. 
Kurset varer 12 timer og koster 3.200 kr.

For at generhverve dit kørekort, skal du bestå en kontrollerende køreprøve (både teori- og køreprøve).

Promille over 2,0

Du får 20 dages betinget fængsel.

Din bil kan blive konfiskeret.

Du får frakendt kørekortet ubetinget i min. 3 år. Herefter skal du enten køre med alkolås i 2 år, eller vente yderligere to år med at generhverve kørekortet.

Læs mere om alkolås her

Du får en bøde, der svarer til en nettomånedsløn.

Du skal gennemføre et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik), inden du kan generhverve kørekortet. Kurset varer 12 timer og koster 3.200 kr.

For at generhverve dit kørekort, skal du bestå en kontrollerende køreprøve (både teori- og køreprøve).

 

Servér festlige drinks uden alkohol

Lad bilen stå, hvis du er i tvivl: Servér festlige drinks uden alkohol

Opskriften på en festlig aften, der slutter sikkert: Sørg for lækre drinks uden alkohol til dem, der skal køre hjem fra festen.

Ingredienser til en frisk mocktail "BROOM BROOM"

 • 2 cl brombærsirup
 • 2 cl sukkerlage
 • 3 cl citronjuice
 • Top med dansk vand

Fremgangsmåde

Sukkerlage:
Bland lige dele sukker og vand i en gryde. Varm det op til kogepunktet, så sukkeret opløses i vandet. Efter afkøling er det klar til brug. Hvis du vil springe sukkerlagen over, kan du bruge flydende honning i stedet

Drink:
Hæld brombærsirup, sukkerlage og citronjuice i et glas. Fyld op med knust is og top med danskvand. Pynt med en citronskive eller et friskt brombær. 

Se alle vores lækre opskrifter med alkoholfri drinks

Stop altid en fuld ven, der vil sætte sig bag rattet

Det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun egentlig har drukket. Men husk på, at hver gang du forhindrer en anden i at blive spritbilist, gør du vedkommende en stor tjeneste. Her får du 7 gode råd.
 • Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører

 • Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne

 • Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden

 • Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen

 • Tilbyd overnatning

 • Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket

 • Hvis han/hun alligevel kører: Ring til politiet på 114

Klar til et pust?

Lad bilen stå, hvis du er i tvivl: Klar til et pust?

Hvor lidt kan du drikke?

Lad bilen stå, hvis du er i tvivl: Hvor lidt kan du drikke?

Det er både svært og usikkert at holde styr på, om du har drukket lidt for meget til at køre. Også selv om du synes, du har styr på, hvor lang tid det tager for din krop at forbrænde fx et glas vin.

Derfor anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at du max drikker én genstand, hvis du vil sætte dig bag rattet. Eller endnu bedre: Slet ikke drikker noget alkohol.

Du kan ikke øge forbrændingen af alkohol. Lige meget om du danser, drikker kaffe, tager bad eller trækker frisk luft.

Tal på dræbte i spritulykker


Du er både til fare for dig selv og andre, når du sætter dig bag rattet med for meget alkohol i blodet.

Omtrent to ud af tre dræbte i spritulykkerne er spritbilisterne selv. 

Kilde: Vejdirektoratet

Note: Med førere af motoriseret køretøj menes der både førere af personbiler, varebiler, lastbiler, motorcykler, knallerter mv.

I hvilke køretøjer er spritulykker særlig udbredt?


I perioden 2010-2014 har der været 185 dræbte og 1080 alvorligt tilskadekomne i trafikulykker, hvor føreren af et motoriseret køretøj (personbil, varebil, lastbil, motorcykel mv.) har været spirituspåvirket. De fleste spritulykker sker med personbiler og knallerter. Ulykker med spirituspåvirkede førere af knallerter er bekymrende højt, når man tager i betragtning, hvor relativ lidt knallerter fylder i det samlede transportbillede.

Kilde: Vejdirektoratet

Download folderen om alko-lås

Alkolåsbrochurefeb2015.pdf
Download

i Bil: Artikler, råd og viden

Bliv sikker i trafikken