Børn 0-2 år

Det er vigtigt, at dit barn bliver transporteret sikkert - både til fods, som passager på cykel, i bil og bus. Her kan du se, hvordan du gør.

Børn i bilen

Regler for børn i bilen

Børn 0-2 år: Regler for børn i bilen

Når du sidder bag rattet, har du ansvaret for, at børn under 15 år er spændt korrekt fast i bilen. Er de ikke det, får du et klip i kørekortet og en bøde på 2000 kr.

Børn under 135 cm skal være spændt fast i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til deres vægt og højde. Der må ikke være flere i bilen, end der er seler til.

Find den rigtige autostol

Tag dit barn og bilen med, når du skal købe autostol. Så er du sikker på, at autostolen passer til begge dele. Tjek at:

 1. Barnets vægt er inden for autostolens vægtgrænse
 2. Selen sidder korrekt på barnet
 3. Barnets hoved ikke stikker op over kanten af stolen
 4. Autostolen kan monteres korrekt i bilen
 5. Barnet sidder godt

Sådan tjekker du, at autostolen er godkendt

Tjek altid brugsanvisningen, så du er sikker på, at du monterer stolen korrekt.

Kig efter E-mærket og de to første cifre i den lange talrække under eller efter mærket. Tallet skal enten starte med 03 eller 04, så er stolen i orden.

I-Size er også en gældende godkendelse, som kun gives til autostole med Isofix.

Klik autostolen fast med Isofix

I de fleste nye biler er der Isofix-beslag på bagsædet. Det er to små metalbøjler, som du nemt kan klikke en Isofix-barnestol fast i. Med Isofix-beslag er risikoen for at fejlmontere autostolen mindre.

Autostol til baby (0-13 kg)

Bagudvendt babystol er bedst

En babystol kan bruges fra barnet er nyfødt. I en bagudvendt babystol er barnet spændt fast med ryggen mod kørselsretningen og har mindre risiko for skader på hals og nakke, hvis bilen bliver ramt frontalt.

Barnet er vokset ud af babystolen, når hovedet begynder at stikke op over kanten på stolen, eller vægtgrænsen er overskredet. Det sker som regel mellem 8 og 13 mdr. - afhængigt af, hvor hurtigt barnet vokser.

Stram selen

Stram selerne så meget, at du lige kan få en flad hånd ind under. Sidder selen for løst, er der risiko for, at den ikke holder dit barn ordentligt på plads, hvis der sker en ulykke. Tjek også, at selerne ikke er snoede.

Er stolen blevet for lille?

Dit barn er vokset ud af autostolen, når hovedet begynder at stikke op over kanten på stolen, eller vægtgrænsen er overskredet. Og så skal barnet have en større stol.

Boxette, transportlift og liftnet

En bagudvendt babystol er det sikreste valg. Men der findes godkendte løsninger, hvor barnet ligger ned.

Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at boxette, transportlift eller liftnet kun bruges til børn med særlige problemer, som betyder, at de ikke kan bruge en bagudvendt babystol. Det kan være, der er født for tidligt eller har kronisk sygdom. 

Babystol – ikke farlig for ryggen

Børn 0-2 år: Babystol – ikke farlig for ryggen

Nogle nybagte forældre er bekymrede for, om en babystol er skadelig for ryggen. Det er den ikke, hvis den bruges med almindelig sund fornuft og kun til bilkørsel – og ikke fx derhjemme for at holde barnet i ro. Babystolen kan bruges fra barnet er nyfødt til det er mellem 8 og 13 måneder gammelt, afhængigt af hvor hurtigt barnet vokser.

 

Skal I på en længere køretur, så hold pauser med jævne mellemrum, (fx. hver anden time) og tag barnet op af stolen. Er barnet faldet i søvn, kan du ”rykke lidt rundt på det” ind i mellem, så barnet ikke sidder i præcis den samme stilling i lang tid af gangen

Autostole til børn på 1-4 år (9-18 kg)

Børn 0-2 år: Autostole til børn på 1-4 år (9-18 kg)

En bagudvendt autostol er også bedst til det lidt større barn

Når du vælger en bagudvendt stol til dit barn, sidder det med ryggen til kørselsretningen. Det gør, at er der er langt mindre risiko for skader på hals og nakke ved en frontal kollision. Den bagudvendte stol kræver lidt ekstra plads i bilen. Så tjek, om der er plads til den, hvis du har en meget lille bil. Den kan bruges til barnet er ca. 3-4 år.

Nogle bagudvendte autostole går helt op til 25 kg.

Hvor skal barnet sidde?

Barnestolen bliver typisk placeret på bagsædet, men kan også placeres på forsædet, hvis airbaggen slås fra. Det er både forbudt og livsfarligt at placere en bagudvendt stol på forsædet med en aktiv airbag.

Sideairbags er ikke farlige – hvis dit barn er korrekt fastspændt og ikke læner hovedet mod døren.

Kan jeg vælge en Isofixstol?

Er din bil forholdsvis ny, så er der sandsynligvis Isofix-beslag i den på bagsædet. Det er to små metalbøjler, der sidder skjult mellem ryglænet og sædet . Har din bil Isofix-beslag, kan du bruge autostol med Isofix og nemt klikke autostolen fast. 

De fleste fremadvendte Isofix-stole skal også sikres med en særlig ”top-strop”, der går fra barnestolens ryg ned bag om bilens ryglæn og spændes fast i et beslag eller i bilens gulv. Tjek brugsanvisningen, så du er sikker på, du gør det rigtigt.

Spænd dit barn korrekt fast i autostolen

Det er vigtigt, at dit barn er spændt sikkert fast på køreturen.
Her kan du se, hvordan du monterer en bagudvendt autostol med bilens Isofix-beslag, og hvordan du sætter selen korrekt på barnet. 

Skal autostolen snart skiftes ud?

Du kan se, om dit barn er vokset ud af autostolen, når hovedet begynder at stikke op over kanten på stolen, eller vægtgrænsen er overskredet. Og så skal barnet have en større stol.

Læs hvordan du vælger den rigtige autostol

Airbags er ikke for børn

Børn 0-2 år: Airbags er ikke for børn

Det er både farligt og forbudt at placere en bagudvendt autostol (dvs. hvor barnet sidder med ryggen til kørselsretningen) ved en aktiv airbag. Sæt barnet om på bagsædet eller sørg for, at airbaggen er koblet fra.

Når barnet sidder fremadvendt, er det lovligt at sætte det på forsædet, selvom airbaggen er aktiv. Men Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at undlader at sætte børn under 140 cm ved en airbag. Det skyldes, at airbags er konstrueret til voksne og kan ramme børn under 140 cm i en forkert vinkel. Slå airbaggen fra eller sæt barnet om på bagsædet i stedet.

Hvis der ikke er plads til flere omme på bagsædet, så træk forsædet så langt tilbage som muligt. Har du flere børn med i bilen, så sæt det største barn på forsædet.

I de fleste nyere biler er det nemt selv at frakoble airbaggen med en kontakt. I andre biler skal du have et autoriseret værksted til at hjælpe dig. Det er dog ikke i alle biler, det kan lade sig gøre

i-Size – ny godkendelse af autostole med Isofix

Den 1. oktober 2013 trådte en ny godkendelse af autostole i kraft i Danmark. Den nye godkendelse hedder i-Size. Den fungerer sideløbende med de nuværende godkendelser.

Autostole mærket med ECE 44-03 eller 44-04, som bruges i dag, er fortsat fuldt lovlige at sælge og anvende. 

i-Size mærkede autostole er pt. mest relevante for dig, hvis du står foran at skulle købe en helt ny bil. Så kan det  være en god idé at tjekke, om bilens Isofix-beslag er forberedt til i-Size. Alle i-Size godkendte autostole passer til alle i-Size godkendte pladser i bilen. 

Du kan tjekke det i bilens brugsanvisning.

Se spørgsmål og svar om I-Size

Sådan får du en sikker køretur med børn i bilen

Børn 0-2 år: Sådan får du en sikker køretur med børn i bilen

I 1 ud af 3 trafikulykker er uopmærksomhed en afgørende faktor. Derfor er det vigtigt, at du koncentrerer dig om at køre bil, når du kører bil.

Gode råd til en sikker køretur:

 • Sørg for at barnet er korrekt fastspændt.
 • Hold barnet beskæftiget i bilen – fx med at kigge i en bog, spise en bolle, spille på Ipad eller lignende.
 • Hvis barnet bliver meget uroligt og græder eller skriger, kan det være meget stressende at køre bil. Og så er du ikke en sikker chauffør. Hold ind til siden og sørg for, at der er ro, inden du kører videre.

TIP! Hvis I er flere voksne i bilen, så lad den ene voksen sidde på bagsædet, så han/hun kan tage sig af barnet. Så kan chaufføren koncentrere sig om at køre bil.

Læs mere om hvad du kan gøre for at være opmærksom, når du kører bil

Hvordan sidder dit barns sele korrekt?

Børn 0-2 år: Hvordan sidder dit barns sele korrekt?

Vær omhyggelig, når du spænder dit barn fast i bilen – hver gang, du kører. Selen skal være strammet så meget, at du lige kan få en flad hånd ind under. Tjek også, at selen ikke er snoet. Er selen på barnet for løs eller snoet, virker den ikke optimalt.

Tjek om autostolen sidder rigtigt

 • Kontroller jævnligt, at selerne, der holder autostolen fast i bilen, er ført rigtigt gennem spænder og holdere. De skal være strammet godt til og må ikke være snoede.
 • Hvis stolen er sat fast i din bil med Isofix-beslag, så tjek, at de er klikket rigtigt i.
 • Tag evt. fat i autostolen og rusk i den, når dit barn ikke sidder i den, så kan du kontrollere, om den sidder godt fast, eller om den skal justeres.
 • Læs brugsanvisningen, hvis du er i tvivl om, hvordan autostolen bruges rigtigt

Når du kører alene i bil med din baby

Skal du ud at køre alene med barnet, kan det være en fordel at have barnet ved siden af dig på forsædet. Så kan du nemmere tage dig af barnet, hvis det bliver uroligt – og du bliver ikke fristet til at rette din opmærksomhed mod bagsædet i stedet for på trafikken.

Husk at køre ind til siden, hvis dit barn begynder at gøre dig ukoncentreret i trafikken.

Husk at airbaggen skal kobles fra

Hvis du har barnet på forsædet i en bagudvendt babyautostol, skal airbaggen være koblet fra. Det er både farligt og ulovligt at placere en bagudvendt autostol ved en aktiv airbag.

Læs mere om børn og airbags

Børn med på cyklen

Vælg den rigtige cykelstol

Barnet skal kunne sidde selv, før du cykler med det i en cykelstol. Det kan de fleste børn, når de er omkring ni måneder. Gå aldrig fra din cykel, hvis dit barn sidder i cykelstolen. Den kan nemt vælte. Her er nogle gode råd, når du skal vælge cykelstol.

 • Cykelstolen skal have fodhvilere og remme til at holde fødderne fast med

 • Stolen skal have en sele til at holde barnet fast, så det ikke pludselig rejser sig eller falder ud. De bedste seler er H eller Y formede

 • Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er sikrere, end hvis den kun er gjort fast til bagagebæreren.

 • Stolen skal passe til barnets alder og vægt. Tag dit barn og din cykel med, når du køber cykelstol, så kan du prøve dig frem til den model, der passer bedst.

Cykelstol bagpå

Børn 0-2 år: Cykelstol bagpå

Stole, der er monteret bag på cyklen, er ofte mere behagelige for barnet, fordi der er bedre plads til ryg- og armlæn.

Høje ryglæn er gode at hvile i, men du skal sikre dig, at der er plads til både barn og cykelhjelm. Til gengæld har barnet ikke så godt udsyn som foran, og det er ikke så let at snakke sammen.

Der er heller ikke plads til, at cyklisten har rygsæk på. Og bagpå kan en pilfinger let få fingrene i klemme i sadlens fjedre, hvis de sidder ubeskyttet.

Cykelstol foran

Børn 0-2 år: Cykelstol foran

Når barnet sidder foran på cyklen, er det let at snakke sammen. Barnet har også et godt udsyn men kan blive generet af vind og regn. En vindskærm kan afhjælpe det problem.

Nogle cykelstole kræver, at cyklisten spreder benene en del for ikke at støde ind i stolen. Det er derfor en god idé at tage cyklen med, når der skal købes stol, så kan du prøve i praksis, om din cykel er velegnet.

Cykelstole foran er til mindre børn og kan ikke bruges lige så længe som cykelstole bagpå.

Sådan cykler du sikkert med dit barn

Børn 0-2 år: Sådan cykler du sikkert med dit barn

Når du har dit barn med på cyklen, er det vigtigt, at din cykel er i orden, så sikkerheden er i top.

Tjek at:

 • Bremserne virker ordentligt.
 • Kæden er smurt, strammet og ikke rusten.
 • Hjulene har alle eger og ikke er ekset.
 • Cyklen har de lovpligtige reflekser: en rød bagpå, en hvid foran, gule reflekser i pedalerne samt reflekser i hjulene eller på siden af dækkene.

 I lygtetændingstiden og når det fx er tåget, skal du huske cykellygter. Lygterne skal være tydeligt synlige på mindst 300 meters afstand.

 Det er en god idé at få cyklen efterset og justeret mindst én gang om året.

 Se hvad der skal være på en lovlig cykel

Hvordan spænder du cykelhjelmen rigtigt?

Børn 0-2 år: Hvordan spænder du cykelhjelmen rigtigt?

Cykelhjelmen kan spare dig eller dit barn for en tur på skadestuen. Eller være forskellen mellem hjernerystelse og kraniebrud. Eller liv og død. Den bedste måde at få dit barn til at bruge cykelhjelm er ved selv at bruge den, allerede når børnene er helt små.

Tag barnet med, når I skal købe hjelm. Så er I sikre på at få en hjelm, der sidder godt - og som barnet synes er pæn.

Hjelmen skal sidde godt på barnets hoved, og den skal være behagelig at have på. Mange børn forsøger at skubbe hjelmen tilbage i nakken, men den skal sidde så stramt, at de ikke kan gøre det. De to remme i hver side skal samles lige under ørerne - ikke nede ved hagen. Om vinteren kan man bruge en tynd hue under hjelmen.

Cykelanhænger

Børn 0-2 år: Cykelanhænger

Hvis du cykler meget med dine børn, kan en cykelanhænger være en god investering.

Der må være max to passagerer i en cykelanhænger. Der skal være en særlig siddeplads til hver enkelt, og alle skal være fastspændte. 

Hjulegerne skal være afskærmede, så børnene ikke kan få fingrene i klemme.

Totalvægten for en anhænger med personer og bagage må højst være 60 kg. Vil du køre med mere end 60 kg’s læs på anhængeren, skal anhængeren have en påløbsbremse. Det er en særlig bremse, der automatisk aktiveres, når cyklen bremses. Med påløbsbremse må anhængeren veje op til 100 kg.

Den samlede længde på cykel og anhænger må være op til 3,5 meter, og bredden højst 1 meter.

Det er en god idé at sætte en vimpel bagpå anhængeren, så er den mere synlig.

Ladcykel

Børn 0-2 år: Ladcykel

I en ladcykel har du en god kontakt til barnet/børnene. Til gengæld har du ingen mulighed for at koble ladet fra, som du kan med en anhænger.

Vær opmærksom på, at det kræver lidt tilvænning at køre med ladcykel. Så start med at øve dig på et lukket område uden trafik.

Når der er læs på ladcyklen, skal du passe på med skarpe sving, da cyklen godt kan vælte, hvis du kører hurtigt.

Hvor mange må der være på en ladcykel?

Når du har passagerer med på din ladcykel, skal der være en særlig siddeplads til hver, og de skal alle være spændt forsvarligt fast.

På en dertil indrettet ladcykel må der være højst 7 personer i alt; Én voksen fører samt 2 personer (uanset alder)  + max 4 børn under 8 år.

Dvs. at du må gerne må køre med fx 2 større børn/voksne + op til 4 børn under 7 år - eller med max 6 børn under 8 år. Hvis der altså er en siddeplads til hver.

Du må også gerne have 4 (eller 5)  børn i ladet og ét barn bag på cyklen i en cykelstol.

Husk! Der skal være særlige siddepladser til alle, og alle passagerer skal være spændt fast og beskyttet mod hjulenes eger. 

Der er ingen lovmæssig bestemmelse om, hvor meget børnene må veje, eller hvor meget man må læsse med, Det er alene fabrikantens oplysninger om, hvad cyklen kan lastes med, der gælder. Det er dog en god idé at overholde max vægt-angivelsen på cyklen. Hvis du overlæsser cyklen, kan du risikere, at den ikke kan bremse ordentligt eller at den bryder sammen. Overvej også, om du har kræfter til at køre med mange børn på cyklen. Du skal være i stand til at køre cyklen forsvarligt og have fuldt herredømme over cyklen.

En cykel med 3 hjul må være op til 1,25 m bred.

Træn balancen på løbecykel

Børn 0-2 år: Træn balancen på løbecykel

Dit barn kan allerede begynde at træne balancen på en løbecykel omkring sin 2-års fødselsdag. De fleste børn synes, det er sjovt at køre på løbecykel og lærer det lynhurtigt.

Er dit barn blevet fortrolig med en løbecykel, vil det få meget lettere ved at finde balancen på en cykel med pedaler senere.

Gode råd når dit barn får en løbecykel:

 • Start med at træne et roligt og trygt sted uden trafik, så dit barn bliver fortrolig med løbecyklen.
 • Barnet kan få rigtig meget fart på og kan have svært ved at stoppe. Gør det til en leg at træne dit barn i at stoppe sikkert og hurtigt, når du siger: ”Stop!”
 • Lær dit barn, at det skal være tæt på dig og ikke må køre i forvejen. Er du i nærheden af barnet hele tiden, kan du gribe ind, hvis det er ved at køre ud på vejen.
 • Ude i trafikken skal løbecykler være på fortovet.

Børn med på gåtur

Tre gode råd, når I er på gåtur

 • Sæt ord på trafikken: Når I er ude at gå, så tal med dit barn om det, I oplever i trafikken.

 • Se trafikken med dit barns øjne: Gå ned i knæ, når I taler om trafikken. Så kan du se, hvor lidt dit barn kan se i trafikken.

 • Vær en god rollemodel i trafikken: Dit barn ser dig som rollemodel og lærer mere af, hvad du gør, end hvad du siger.

Er dit barn klar til at træne i trafikken?

Børn 0-2 år: Er dit barn klar til at træne i trafikken?

Når dit barn bliver 2 år, er det snart klar til at træne i trafikken. Start i det små. Hvem kører hvor? Betyder grøn mand gå? 

Her er to øvelser, I kan starte med:

Gå inderst på fortovet

Forklar barnet, at det skal gå længst væk fra vejen og altid holde en voksen i hånden.

Stop ved kantstenen

Vis barnet, hvad en kantsten er. Forklar, at den betyder ”stop”, fordi der kommer biler og cykler ude på vejen.

Find flere øvelser her

Dit barn lærer af, hvad du gør i trafikken

Børn 0-2 år: Dit barn lærer af, hvad du gør i trafikken

Dit barn er stadig ny i trafikken og har brug for mange års træning i trafikken sammen med dig, før han eller hun kan klare sig på egen hånd.

Børn efterligner voksne

Hvis du gerne vil give dit barn nogle gode vaner i trafikken, er det vigtigt, at du selv går i front med et godt eksempel. Børn efterligner voksne, og det gælder også i trafikken. 

Husk, at du ikke kun er rollemodel for dit eget barn – også for andres børn.

Tip! Se trafikken i børnehøjde

Dit barn har ikke det samme overblik i trafikken, som du har. Gå ned i knæ og se trafikken med dit barns øjne, så kan du bedre forklare om trafikken.

Husk, at dit barn:

 • Bliver let distraheret og glemmer alle regler, fx hvis der kommer en hund.

 • Forstår bedst, hvis du er konkret: Sig fx ”vi skal se efter cykler og biler” i stedet for ”vi skal se os for”.

 • Vil gerne selv, men forstår ikke konsekvenser. Lyt til dit barn, men husk: Det er dig, der bestemmer.

 • Lærer mest af, hvad de voksne gør. Vær selv en god rollemodel i trafikken.

På tur med barnevogn og klapvogn

Børn 0-2 år: På tur med barnevogn og klapvogn

Hvis du går langs en vej, hvor der ikke er noget fortov, skal du gå i venstre side af vejen, mod trafikken. 

Når du skal krydse vejen, så sørg for, at du ikke kommer til at skubbe barnevognen ud på vejen, før du selv kan orientere dig til begge sider. Hvis der er parkerede biler langs vejen, er det en god idé at du trækker vognen efter dig og sikrer dig at der er fri bane, før du går over.

Barnevogn og klapvogn i mørke

Børn 0-2 år: Barnevogn og klapvogn i mørke

Når det er mørkt, kan det være svært at se en barnevogn/klapvogn i trafikken.

Du kan gøre din barnevogn/klapvogn mere synlig ved at sætte reflekser i hjulene eller sætte refleksbånd på selve vognen.

Du kan også bruge en gul refleksvest til at lægge over kalechen, som du kan se på billedet. 

Barnevogn/klapvogn med i bussen

Børn 0-2 år: Barnevogn/klapvogn med i bussen

I de fleste busser kan du få barnevognen/klapvognen med, hvis der er plads til det.

Vink til chaufføren når bussen kommer til stoppestedet. Så ved han, at du gerne vil med. I nogle busser kan gulvet sænkes, så det bliver lettere for dig at komme ind og ud. Tjek evt. med chaufføren, at der er plads til barnevognen/klapvognen, inden du stiger ind.

Kør barnevognen/klapvognen ind foran dig og stil den på den plads, der er beregnet til det. Brems hjulene, så den ikke triller frem og tilbage, når bussen kører.

Når du skal ud, så brug den blå stopknap med en barnevogn på, hvis den er i bussen. Når du trykker på den, ved chaufføren at han skal sænke gulvet ved stoppestedet, og så bliver det lettere for dig at komme af.

Vent til de andre passagerer er stået af og træk så barnevognen/klapvognen efter dig ud af bussen. Så kan du bedre styre barnevognen/klapvognen - og du kan sikre dig, at det er fri bane, hvis du træder direkte ud på en cykelsti.

Sådan kommer du og dit barn sikkert med bussen

Børn 0-2 år: Sådan kommer du og dit barn sikkert med bussen

Stig sikkert på og af bussen:

 • Hold i hånd ved busstoppestedet.
 • Sørg for at barnet er længst væk fra trafikken, mens I venter.
 • Hjælp dit barn på bussen, før du selv går ind.
 • Hold i hånd, til I sidder ned.
 • Stå af bussen før dit barn, så du kan hjælpe ham eller hende ud.
 • Husk at se efter cykler.
 • Vent med at krydse vejen, til bussen er kørt.

Få flere gode råd til en sikker bustur

Få gode råd om dit barn i trafikken

- direkte i din indbakke!

Som forælder har du ansvaret for at lære dit barn at færdes sikkert i trafikken. Men måske er du usikker på, hvad dit barn er klar til?

Tilmeld dig og få gode råd, der passer til dit barns alder. Helt fra valg af autostol, de første cykelture og til den dag, hvor dit barn vil tage kørekort.

Hvem kan tilmelde sig gode råd om trafik?

Du kan tilmelde dig, hvis du har børn i alderen 0 til 18 år.

Hvor ofte modtager jeg gode råd om trafik?

Du modtager gode råd om trafik ca. 4-6 gange om året (per barn).

Hvordan tilmelder jeg flere børn? 

Du skal blot udfylde formularen en gang per barn. Bemærk, at du kan benytte den samme emailadresse, og at du kun behøver at bekræfte din emailadresse en gang.

Tilmelding er gratis. Vi brug for dit samtykke til at gemme dine persondata

Oftest stillede spørgsmål

Oftest stillede spørgsmål til Rådet for Sikker Trafik

Børn 0-2 år: Oftest stillede spørgsmål til Rådet for Sikker Trafik

Hvor stor anhænger må jeg køre med B-kørekort?

Trafikken ved mit barns skole er farlig. Hvad kan jeg gøre?

Jeg har kørt for stærkt. Hvad får jeg i bøde?

Hvorfor har så mange biler slukkede baglygter?

Få svar på disse spørgsmål - og mange flere - her

 

Spænd dit barn sikkert fast i autostolen


Det er vigtigt, at dit barn er spændt sikkert fast på køreturen. Her kan du se, hvordan du monterer en bagudvendt autostol med bilens Isofix-beslag, og hvordan du sætter selen korrekt på barnet.

Få trafiksikre råd der passer til dit barns alder