De 10 farligste år starter nu

Du er vigtigere end nogensinde.

Du synes måske, at din teenager har helt styr på trafikken.

Men 13-16-årige børn har endnu ikke udviklet det overblik, der gør, at de kan gennemskue konsekvenserne af deres handlinger. Fx hvis de ikke bruger cykelhjelm eller hvis de skriver sms'er, når de cykler eller går over vejen.

Derfor har du ansvar for at blande dig i, hvordan dit barn kommer rundt i trafikken.

Det mener psykolog Ulla Dyrløv. Få hendes gode råd til, hvordan du taler med dit barn om trafik.

Ulla Dyrløv fortæller om, hvordan du kan tale trafik med dit barn.


Hvad kan du gøre som forælder?


Tag stilling

Start med at tage stilling til, hvordan du gerne vil have at dit barn begår sig i trafikken. Forventer du at dit barn er opmærksom i trafikken (fx ikke hører musik og bruger telefonen). Og hvad er din holdning til cykelhjelm, alkohol og hvor hurtigt knallerten må køre?

Lav regler eller konkrete aftaler

Regler virker bedre end dialog. Brug gerne fakta og loven som argument. Sig fx: ”Der sker mange ulykker med uopmærksomhed. Jeg vil ikke have, at du kommer til skade, hvis du SMS’er når du cykler. Du kan også få en bøde”. Foreslå din teenager at stoppe op eller lade mobilen blive i lommen. 

Støt dit barn i at sige fra

Når forældre har lavet klare regler, f.eks. om fart og alkohol, har de unge lettere ved at sige fra over for vennerne. Fordi teenagere handler impulsivt, er det en god idé at komme disse situationer i forkøbet og give dem en vej ud. Sig fx: ”Hvis du sidder i en bil med ældre venner, der kører for stærkt, så sig at jeg har skrevet, at du skal komme hjem nu. ” 

Alliér dig med andre forældre

Andre forældre synes også, at det er svært at blande sig. Tag derfor trafik op på forældremødet, og lav eventuelt retningslinjer for hele klassen - f.eks. om alkohol og brug af cykelhjelm og mobiltelefoner. 

Se på dine egne trafikvaner

Hvis du selv lever op til de råd, du giver, er der langt større chance for, at dit barn efterlever dem. Er det tid til at lette foden fra speederen og lade mobilen blive i tasken?

Nyhedsbrev til forældre: Få gode råd, øvelser og viden der passer til dit barns alder.

Nyhedsbrevet klæder dig på til at træne trafik med dit barn. Du får øvelser, tips og viden om, hvordan du kan gribe det an, helt fra du er gravid til dit barn er 18 år.

Du modtager nyhedsbrevet 3-4 gange om året.

Ja, jeg vil gerne tilmelde mig nyhedsbrevet