Hvilke regler er der for lys og lygter på biler?

Hvad skal du gøre, hvis der er kø på motorvejen? Få svar her.

Få styr på alle lygterne i din bil

Hvilke regler er der for lys og lygter på biler? : Få styr på alle lygterne i din bil

Nogle af bilens lygter bruges ret sjældent. Måske er du lidt i tvivl om, hvad de forskellige symboler betyder? Hvordan fx tågelygterne virker? Hvor du tænder og slukker dem?

Brug 5 minutter på at få styr på det, når bilen er parkeret. Det er bedst at gøre det i mørke, og der skal helst være god plads rundt om bilen. 

Tænd og sluk alle de forskellige lygter på bilen, og gå rundt om bilen og se, hvordan de lyser. Både foran og bagpå.

Så ved du, hvordan de fungerer, den dag du får brug for det under kørslen.

Hvis du først skal til at finde ud af det, når du sidder bag rattet ude på vejen, kan det være farligt og gøre dig uopmærksom i trafikken.

Husk baglygterne!

Hvilke regler er der for lys og lygter på biler? : Husk baglygterne!

I 2011 indførte EU en regel om, at der skal være kørelys foran på alle nye biler, også om dagen. For at spare på energien gælder kravet ikke lys i baglygterne.

Reglerne har givet danskerne en særlig udfordring. Vi har nemlig gennem mange år vænnet os til, at både forlygter og baglygter tænder, når man starter bilen.

Men sådan er det ikke med en del nye biler. Her er det kun kørelyset - dvs. forlygterne - der tænder, når bilen starter. Mange glemmer derfor at tænde baglygterne, når det bliver mørkt eller usigtbart. Det kan give farlige situationer i trafikken, fordi det er svært at se biler uden lys bagpå.

Hvis du har købt en ny bil, så er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i, hvordan lyset virker. Nogle biler er indrettet sådan, at lyset bagpå selv tænder, når det begynder at bliver mørkt eller usigtbart. I andre indikeres det, at man skal tænde lyset, fx ved at der ikke er lys i instrumentpanelet. Nogle biler kan omkodes, så både forlygter og baglygter tænder, når du starter bilen.

1. juli 2016 blev EU-reglen i øvrigt lavet om igen. På nye biler, der typegodkendes efter den dato skal baglyset tænde automatisk, i forbindelse med at nærlyset automatisk tændes, når det er lygtetændingstid.

 

Gode råd

Hvilke regler er der for lys og lygter på biler? : Gode råd

Hvis du har en bil, hvor baglygterne ikke tænder automatisk:

 • Undersøg, om det er muligt at få omkodet bilen, så baglygterne altid tænder, når du starter bilen - eller gør det til en vane altid at tænde baglygterne, når du starter bilen

Hvis du ser en bil uden lys bagpå – og det er mørkt eller usigtbart:

 • Blink en gang med det lange lys for at gøre føreren opmærksom på at tænde baglygterne.

Hvad siger loven?

Hvilke regler er der for lys og lygter på biler? : Hvad siger loven?

I Danmark skal man køre med nærlys/kørelys – dvs. lys i forlygterne – hele døgnet. I lygtetændingstiden skal baglygterne også være tændt.

Hvad er lygtetændingstiden?

Lygtetændingstiden er fra solen går ned til solen står op, samt når det er usigtbart, fx regner, sner eller er tåget. Når man kører i en tunnel, skal der også være lys på bilen.

Det er ikke ulovligt at køre med slukkede baglygter, når det er lyst. Men ligeså snart solen går ned, eller det bliver usigtbart, skal baglygterne være tændt.

Det koster 1000 kr. i bøde, hvis man glemmer at tænde baglygterne, når det er mørkt/usigtbart, eller hvis man har andre lygtefejl på bilen.

Hvis der opstår kø på vejen

En pludselig opstået kø på motorvejen eller landevejen kan hurtigt blive farlig. Det gælder om at advare trafikanterne bag dig og samtidig passe på dig selv.

Gode råd

 • Tænd havariblinket og træd på bremsen

 • Hold øje i bakspejlet, om trafikanten bagved har opdaget kødannelsen og bremser ned. Har han/hun ikke det, kan du nå at undvige ud i rabatten eller nødsporet.

 • Sørg for, at der er afstand til bilen foran dig, når du er bremset ned. På den måde har du mulighed for at manøvrere væk, hvis der kommer én bagfra, som ikke kan nå at bremse.

 • Holder du stille bagerst i en kø på motorvejen, kan det være en god idé - udover at have havariblinket tændt - at du også træder på bremsen. På den måde lyser bremselygterne også for at advare bilister bag ved.

Sæt farten ned i tåge. Husk at slukke tågelygterne, når tågen letter.

Sådan virker tågelygterne

Hvilke regler er der for lys og lygter på biler? : Sådan virker tågelygterne

Tågelygter foran

Tågelygterne foran er enten placeret under forlygterne eller sammen med dem.

Tågelygterne lyser ned på vejen ”under” tågen, både fremad og ud til siderne. Det betyder, at du bedre kan se, hvad der sker foran dig, fordi du undgår at vanddråberne i tågen reflekterer lyset fra forlygterne tilbage i dine øjne.

Tågelygterne kan bruges enten alene eller sammen med nærlyset. Hvis tågen er meget tæt, kan det være en fordel at slukke nærlyset. Prøv dig frem, og se hvad der giver dig bedst udsyn i den konkrete situation.  

Du bør kun bruge tågelygter, når det er tåget eller der er dårlig sigtbarhed fx på grund af tæt regn eller sne.

Så husk at slukke tågelygterne igen, når tågen letter/regnen stopper. Lyset fra tågelygterne kan genere andre bilister, hvis de er tændt, når det ikke er tåget.

Tågelygter bag på bilen

Hvilke regler er der for lys og lygter på biler? : Tågelygter bag på bilen

Bilen kan have enten én eller to tågelygter bagpå. 

Tågelygter bagpå giver et meget kraftigt rødt lys, så bagfrakommende kan se dig i god tid, selvom det er tåget.

Tågelygter bagpå kan virke blændende for dem, der kører bagved dig. Så husk at slukke dem, når tågen letter, eller der ikke længere er brug for den til at advare biler bagfra. Fx hvis bilerne kører tæt og alle har sat farten ned.

Sæt farten ned i tåge og dårligt vejr

Hvilke regler er der for lys og lygter på biler? : Sæt farten ned i tåge og dårligt vejr

Husk at sætte farten tilstrækkeligt ned i tåge eller dårligt vejr. Du skal køre så langsomt, at du kan nå at bremse, hvis trafikken foran dig sætter farten ned eller der opstår kø. 

 • Tjek vejrudsigten og kør hjemmefra i god tid, så du ikke bliver stresset over at skulle sætte farten ned.
 • Tjek at alle lygter virker, inden du kører.
 • Hvis din bils baglygter ikke tænder automatisk sammen med forlygterne: Få det ordnet på et værksted eller gør det til en vane at tænde baglyset, hver gang du starter bilen.
 • Brug kun tågelygterne, når det er tåget eller regner kraftigt. Husk at slukke dem, når tågen letter/regnen stopper.
 • Hold ruderne rene - både indvendigt og udvendigt

Bliv sikker i trafikken