Flertal: der køres for stærkt på vores vej

To ud af tre danskere siger i en ny undersøgelse, at der køres for stærkt på vejene i deres lokalområde. Sænk farten og vis hensyn, lyder det fra Rådet for Sikker Trafik og landets kommuner, der står bag en aktuel fartkampagne. Alle landets politikredse sætter ind med fartkontrol i denne uge.

Skilt betyder at både cykel og folk til fods må være der

31.10.2016

I omkring halvdelen af dødsulykkerne på vejene er der for høj fart involveret. Dermed er for høj fart den største dræber i trafikken.

Nu siger hele 67 % af danskerne siger, at der køres for stærkt på vejene, der hvor de bor. Det er bekymrende mange, lyder det fra Rådet for Sikker Trafik, der står bag den nye undersøgelse, som er lavet i forbindelse med den aktuelle fartkampagne ”Sænk Farten – før det er for sent”. Se de 84 kommuner, der er med i kampagnen.

- Det kan godt være, at man som bilist mener, at man har styr på det og derfor sagtens kan køre lidt for stærkt. Men der er mange mennesker, der bliver generet af det og for eksempel ikke tør lade deres børn gå eller cykle til og fra skole på grund af bilernes fart. Derfor opfordrer vi kraftigt bilisterne til at sænke farten og vise hensyn, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Undersøgelse: Synes du, at folk kører for stærkt i det område, hvor du bor?

  • Ja, i høj grad: 13 %
  • Ja, i nogen grad: 54 %
  • Nej, slet ikke: 29 %
  • Ved ikke: 4 %

(kilde: Undersøgelse lavet af Epinion for Rådet for Sikker Trafik, 2016, med 2.046 adspurgte).

Fart skaber heftig Facebook-debat

I forbindelse med den aktuelle fartkampagne ”Sænk Farten – før det er for sent” følger landets politikredse nu op med fartkontrol på vejene hele uge 44 (31. oktober til 6. november), så det bliver mere sikkert at færdes på vejene.

Meget tyder på, at der rundt om i landet er mange mennesker, som ser frem til politiets kontrol. Rådet for Sikker Trafik har på sin Facebookside spurgt sine følgere, hvordan de oplever bilernes fart på deres lokale vej. Mange svarer, at der bliver kørt alt for hurtigt og at det skaber utryghed og bekymring. Her kan man se et udpluk af de mange kommentarer:

  • ”Vi har haft to dødsfald pga. høj fart.”
  • ”Bor i et dobbeltsving hvor der er fartbegrænsning på 60km/t men folk kommer ofte med 80-100 km/t. Vi har boet her i fire år og oplevet seks ulykker/ bilister der har mistet kontrollen.”
  • ”Min 8-årige søn vil så gerne selv cykle hjem fra skole, men det tør jeg ikke lade ham gøre. Ikke fordi jeg ikke stoler på HANS evne til at cykle sikkert og fornuftigt, men fordi jeg ikke stoler på de bilister, han vil møde på sin vej...”
  • ”Her hvor jeg bor i en by med 50 km/t. kører de som sindssyge! Børnene her i byen får ikke lov at cykle på vejen! Det er simpelthen for farligt og med livet som indsats!”
  • ”Fuldstændig respekt løs både med fart og de stopper ikke ved fodgængerfelt lige ved en skole..”

Følg debatten på www.facebook.com/sikkertrafik

Kan du nå at standse?

Mange bilister har måske den opfattelse, at en lille hastighedsoverskridelse ikke betyder noget særligt. Men hvis der pludselig kommer en bil, en cykel eller et barn ud fra en sidevej eller udkørsel, så betyder det meget, om man kører lidt for stærkt.

Det viser en gennemgang af mange dødsulykker, som landets bilinspektører har lavet. Selv en lille hastighedsoverskridelse betyder, at bilen bevæger sig mange flere meter, før bilisten når at reagere, og at man skal bruge flere meter på at bremse, end hvis man havde overholdt fartgrænsen. Det kan være fatalt i en kritisk situation.

Derfor har Rådet for Sikker Trafik og nogle af landets førende bilinspektører lavet en test, hvor bilisterne kan tjekke, hvor meget en lille hastighedsoverskridelse betyder.

Test dig selv – kan du nå at bremse? 

- Man kan ikke ændre fysikkens love. Selv en lille hastighedsoverskridelse har stor betydning, hvis der for eksempel pludselig løber et barn ud foran bilen eller kommer en bil ud fra en sidevej, hvor bilisten ikke har set dig. Det er derfor vi med den aktuelle kampagne vil have flere til at lette foden fra speederen, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Fakta:

  • Kører du 93 km/t i stedet for 80 km/t, fordobler du risikoen for at ende i en dødsulykke.
  • De fleste trafikdræbte ender deres liv på landevejene.
  • Får du 3 klip i kørekortet inden for 3 år, skal du op til ny teori- og køreprøve.

Om kampagnen:
Kampagnen ”Sænk Farten – før det er for sent” kan ses i hele landet i oktober måned. En ny kampagnefilm bliver vist i tv og på sociale medier. Langs vejene opfordrer 6.000 røde skilte bilisterne til at sænke farten. Politiet følger op på kampagnen og sætter ind med landsdækkende fartkontrol i uge 44 (31. oktober – 6. november).

Se kampagnen på Sikker Trafiks kampagneside.

Kontakt:

Liv Knoblauch Kofoed-Jensen

Seniorprojektleder

Tlf: +45 2572 7110

liv@sikkertrafik.dk

Søren Ørsted Pedersen

Pressechef

Tlf: +45 2232 7009

sop@sikkertrafik.dk