Undgå højresvingsulykker

Det er vigtigt, at du som cyklist ved, hvad du kan gøre for at undgå at havne i en højresvingsulykke. Det ønsker kampagnen ”Undgå højresvingsulykker – hold øje og hold afstand til lastbilens forhjul” at gøre opmærksom på.

Hold øje og hold afstand til lastbilens forhjul


I flere end 9 ud af 10 højresvingsulykker er cyklisten blevet ramt af lastbilens forhjul eller forhjørne. Du skal derfor holde dig på god afstand af lastbilens forhjul og forhjørne og du skal sikre sig, at lastbilen holder stille, inden du cykler forbi.

Antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne cyklister i højresvingsulykker er stærkt faldende. Men over en tiårig periode er cirka hver femte dødsulykke med cyklister sket i et sammenstød mellem en ligeudkørende cyklist og en højresvingende lastbil.

I kampagnens tv-spot møder vi en cyklist og en lastbilchauffør, som begge handler helt rigtigt i højresvingssituationen:

Cyklisten holder øje med, at forhjulet holder stille, inden hun fortsætter – og hun holder en god afstand til forhjulet. Chaufføren er meget opmærksom på cyklisten, han stopper helt op inden svinget og ser cyklisten passere, inden han kører videre.

Læs flere gode råd til cyklisten

Find den nyeste statistik om højresvingsulykker

Undgå højresvingsulykker - gode råd til chauffører

Undgå højresvingsulykker: Undgå højresvingsulykker - gode råd til chauffører

Højresvingsulykken er enhver chaufførs værste mareridt. Derfor er det vigtigt, at du som chauffør ved, hvad du kan gøre for at undgå højresvingsulykker. 

Gode råd til et sikkert højresving:

  • Hold forrude og sideruder rene og helt fri for ting som hylder, vimpler, gardiner, skærme mm. Selv en lille ting i forruden kan betyde, at du overser en person tæt på lastbilen. 
  • Tjek dine spejle før HVER kørsel. Lastbilen skal fylde  ca. 1 cm (og ikke mere) i hvert spejl, så er spejlet indstillet rigtigt. 
  • Hold fokus på trafikken, og koncentrer dig fuldt om køreopgaven ved ethvert højresving. Læg telefon, GPS og andre forstyrrende ting væk i god tid inden krydset. 
  • Orienter dig effektivt, både på vej mod krydset og lige inden selve svinget. Tag dig god tid og stop og orientér dig en ekstra gang, så du er sikker på, at der ikke er nogen cyklister i den kritiske zone omkring forhjul og førerhus, når du svinger.

Se flere gode råd

To personlige højresvingsulykker


Søren mistede sin søn Michael på 22 år ved en højresvingsulykke i Aalborg 2005.

Søren mistede sin søn Michael på 22 år ved en højresvingsulykke i Aalborg 2005.

Gitte blev kørt over af en højresvingende lastbil i København i 2005. Hun blev alvorligt kvæstet ved ulykken.

Download folderen "Sving sikkert til højre"

Forside Sving sikkert til højre.png
Folder Sving sikkert til højre.pdf
Download

Fortæl din historie

Undgå højresvingsulykker: Fortæl din historie
  • Har du været involveret i en ulykke?
  • Eller kender du en, som har været i en ulykke på vejene?

Personlige historier om trafikulykker kan minde flere om, hvorfor de bør køre sikkert i trafikken.

Vi vil meget gerne høre fra dig, hvis du vil fortælle din historie, så andre trafikanter tænker mere over deres adfærd i trafikken.

Del din historie med os her

Aktuelle kampagner