Hver femte dødsulykke skyldes alkohol

Børn fortæller om spritkørsel


Vi har taget en lille snak med nogle kloge børn, som fortæller, hvorfor de voksne ikke må køre bil, når de har drukket alkohol. 

 

Jespers JULEBAG – med et trafik-twist


Sådan ender Katrine som spritbilist

Er du klar til et pust?: Sådan ender Katrine som spritbilist

Katrine skal til firmaets julefest. Hun ankommer kl. 18.15 og går hjem kl. 02.00. Katrine drikker:

Velkomstdrink: 1 genstand 

Forret: 2 genstande

Hovedret: 2 genstande

Dessert: 1/2 genstand 

Kaffe: 1/2 genstand 

Efter middagen og frem til natmad: 3 genstande 

I alt: 9 genstande 

Katrine vejer 65 kg. og forbrænder derfor ca. 1 genstand på 1 time og 45 minutter. Det betyder, at Katrines promille først vil ramme 0 kl. 10:45 næste dag. 

Katrine skal køre sin søn til fodboldkamp næste morgen og føler sig egentlig også frisk nok til at køre. Men da Katrine i god tro kører næste morgen, er hun faktisk spritbilist! 

Det er alt for kompliceret at regne promillen ud efter en våd aften. Hold dig derfor maks til 1 genstand, hvis du skal køre. 

Kilde: Fakta om alkohol fra Regionernes ANT-kursus. 

Servér festlige drinks uden alkohol

Er du klar til et pust?: Servér festlige drinks uden alkohol

Opskriften på en festlig aften, der slutter sikkert: Sørg for lækre drinks uden alkohol til dem, der skal køre hjem fra julefesten.

Ingredienser til HjuleGløgg

  • 1 liter ufiltreret æblemost
  • 4 kanelstænger
  • 2 stykker frisk ingefær på størrelse med en tommelfinger
  • 2-3 æbler i tern 

Fremgangsmåde

Læg kanelstænger og ingefær uden skræl, skåret i fire mindre stykker, ned til æblemosten. Varm mosten op, og lad den trække natten over på køl. Varm gløggen op i god tid inden servering. 

Tag kanelstænger og ingefær op. Læg et halvt æble i tern ned i hvert glas.

Hæld den varme gløgg over æblestykkerne og servér. 

Se alle vores lækre opskrifter med alkoholfri drinks

Spritbilistens julesang


Rådet for Sikker Trafik sætter musikere ind i kampen mod spritbilisterne.

Med velkendte juletoner har Sjællands Politiorkester og Det Danske Drengekor sammen med Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden lavet en opsang, der skal få flere til at lade bilen stå, når de har drukket.

Download teksten til sangen her

Kampagne hylder livets gode pust


Kampagnen hedder 'Klar til et pust' og sætter fokus på alle de værdifulde sider af livet, som vi ikke bør sætte over styr ved at køre spritkørsel.

Drikker man til grænsen og forsøger at regne på, hvor mange genstande man forbrænder i løbet af aftenen, kan det hurtigt blive et kompliceret regnestykke. Det kan få fatale konsekvenser – både økonomisk, socialt og helbredsmæssigt – hvis man får overbevist sig selv om, at det er forsvarligt at sætte sig bag rattet.

Kampagnen henvender sig primært til den målgruppe, der tror, at de kan regne ud, hvor meget alkohol de kan tåle, før de rammer en promille på 0,5. 

I perioden 2011-2015 har der været 157 dræbte og 984 alvorligt tilskadekomne i trafikulykker, hvor føreren af et motoriseret køretøj (personbil, varebil, lastbil, motorcykel mv.) har været spirituspåvirket. Det svarer til, at hver femte dødsulykke i trafikken sker med en påvirket fører - hovedsageligt bil og knallert.

Deltag på Facebook


Stop Spritkørsel er et fællesskab for alle, der er imod spritkørsel og vil være med til at nedbringe antallet af spritulykker. Vi håber, at siden vil inspirere til at vi allesammen kan gøre mere der hvor vi er - til hverdag og fest.

Det er både for dig, som har mistet en du har kær pga. spritkørsel, dig der selv har kørt spritkørsel eller dig, der blot støtter op om sagen.

Vi er heldigvis mange, der arbejder for at stoppe spritkørsel. Det betyder også, at der kan være mange forskellige holdninger. Det kan give en god og nuanceret diskussion – og sådan ønsker vi også, det skal være.

Over 145.000 danskere er allerede med i fælleskabet på Facebook. Skal du være med?

Læs vores blog

Aktuelle kampagner