Kør bil, når du kører bil

Uopmærksomhed spiller ind i hver tredje dødsulykke i trafikken. Det sætter Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension fokus på i den landsdækkende kampagne ”Kør bil, når du kører bil”.

Se kampagnefilmen - LÆG MOBILEN, så er du lægger

Kan man være lækker med g?

Kør bil, når du kører bil: Kan man være lækker med g?

Ja det kan man godt, og det er enkelt. LÆG MOBILEN, så er du lægger.

Mobilen er efterhånden blevet en stor del af vores hverdag, og vi bruger den til rigtig mange ting. Vi har den altid med – og det kan være en udfordring, når vi kører bil. Mange bilister kommer nemlig også til at tjekke mobilen, når de kører bil. Det er en rigtig dårlig idé, for bare få sekunders uopmærksomhed kan have store konsekvenser. Vi vil derfor gerne have folk til at lægge mobilen, når de kører bil:

LÆG MOBILEN, så er du lægger.

 

 

Hvorfor kan vi ikke lade mobilen ligge?

Hør læge Imran Rashid forklare, hvorfor vi har så svært ved at lade mobiltelefonen ligge, mens vi kører bil. Hvordan vi har udviklet en cliffhanger-hjerne, og hvad du kan gøre for at få fokus tilbage i bilen. 

Hvad kan tage din opmærksomhed, når du kører bil?

Kør bil, når du kører bil: Hvad kan tage din opmærksomhed, når du kører bil?

Uopmærksomhed skyldes ikke, som mange fejlagtigt tror, ting uden for bilen. 70% af de ting, der tager opmærksomheden findes i bilen. Det kan fx være at:

 • du taler i telefon eller læser/skriver SMS
 • du indstiller GPS eller radio
 • du samler ting op fra gulv eller handskerum
 • du spiser eller drikker
 • du tager dig af urolige børn eller taler med dine medpassagerer
 • du har tankerne et helt andet sted eller er stresset

Du ved godt, det er farligt. Og alligevel kan du måske ikke helt sige dig fri for at have gjort nogle af tingene. Måske prøver du at kompensere ved at sætte farten ned imens, men det er ikke altid nok til at forhindre risikoen for ulykker. Risikoen for ulykker øges markant fordi man reagerer for sent og for langsomt på uventede situationer. Og har du ikke øjnene med dig, når du måske slet ikke at reagere!

Besøg vores Råd og viden sektion om uopmærksomhed

Kører du 80 km/t og kigger på din telefon i fire sekunder, svarer det til at køre 89 meter i blinde.

Se kampagnefilm "kom ud af din boble"

Hov – hvordan kom jeg herhen?

Kør bil, når du kører bil: Hov – hvordan kom jeg herhen?

Måske har du oplevet, at være så meget i din egen verden, at du ikke kan huske hvad der er sket de sidste par kilometer? Det kan føles som at sidde i sin egen boble og kaldes ”kognitiv distraktion” eller "mental uopmærksomhed". Det kan fx være at du sidder fordybet i en telefonsamtale og derfor ikke har fokus på trafikken. 

Hvis den mentale uopmærksomhed er så stærk, at det påvirker din reaktionsevne i trafikken, kan det øge risikoen for trafikulykker. Du risikerer nemlig at blive markant langsommere til at reagere. Eller måske når du slet ikke at reagere, hvis der sker noget uforudset i trafikken.

Gode råd: Hvad gør jeg, hvis jeg bliver mentalt distraheret?

Som bilist kan det være godt at vide, hvordan man kan blive bevidst om sin kørsel, og hvilke redskaber man kan bruge til at modvirke, at den mentale uopmærksomhed bliver farlig. Man kan selvfølgelig ikke lade være med at tænke, når man kører bil, men man kan bruge nogle små tricks til at tvinge sig selv til at holde fokus på trafikken og koncentrere sig om køreopgaven. 

 

 • Hvis dine tanker er optaget af fx en konflikt eller ting du skal nå

  Mind dig selv om, hvor du er lige nu, og hvor du skal hen. Få opmærksomheden tilbage til trafikken og dig, der kører bilen. Orienter dig i spejlene, kig på trafikken og fortæl dig selv, hvad du ser.

 • Hvis vejen er monoton og du begynder at dagdrømme, eller du ikke kan huske din kørsel de sidste par km.

  Afbryd det monotone ved fx at skifte radiokanal. Stop bilen, hvis det er muligt og hold en kort pause på 3-4 minutter. Stig ud af bilen – drik en tår vand og kør videre.

 • Hvis du er stresset over, at du er ved at komme for sent til en aftale

  Prøv at acceptere situationen og bevar roen, så det ikke påvirker din kørsel negativt. Har du håndfri telefon, så giv besked om, at du er forsinket. Har du en passager med, så få passageren til at gøre det for dig.

 • Hvis du føler dig træt

  Hold ind til siden, når det er muligt og tag en powernap på 15-20 minutter, før du kører videre. Det er det eneste, der effektivt virker mod træthed.

 • Hvis andre trafikanter gør noget, der irriterer dig

  Lad være med at hidse dig op over det. Sig pyt og glem det. Hvis du bruger din energi på at være sur på andre, går det udover din egen kørsel. Accepter, at alle kan lave fejl i trafikken.

Hvad kan jeg selv gøre?

Kør bil, når du kører bil. Sådan gør du:

 • Forbered turen og kør i god tid

  Få ordnet, hvad der skal ordnes, inden du kører, så det ikke fylder i dit hoved på turen. Tag afsted i god tid, så uventede forsinkelser ikke stresser dig undervejs.

 • Kør bil, når du kører bil

  Koncentrer dig om trafikken og lad dig ikke distrahere af ting, der ikke har med kørslen at gøre. At køre bil, er en opgave, der kræver fokus.

 • Drop mobilen

  Sluk telefonen eller sæt den på flytilstand, hvis du ikke kan lade være med at kigge på den, når du kører. Hvis det er nødvendigt for dig at tale i telefon på vejen, så forbered den håndfri installation, inden du starter bilen. Vent med komplicerede telefonsamtaler, til du er fremme.

 • Hold ind til siden

  Hvis du har brug for at berolige børn i bilen, indstille GPS’en, lede efter ting - eller andet, som kræver meget af din opmærksomhed, så hold ind til siden, nå det er muligt og få det ordnet. Forsøg ikke at gøre det, mens du kører.

 • Få hjælp af din medpassager

  Få andre i bilen til at klare de ting, der tager din opmærksomhed fra trafikken. F.eks. at skrue låget af din vandflaske, kigge på kort, række dig solbriller, svare din telefon, indstille GPS osv.

Brug ´Forstyr ikke' funktionen

Brug 'Forstyr ikke' når du kører bil. Følg denne guide, og få nemt adgang til funktionen.

Så kan du nemt og hurtigt slå den til, når du skal ud og kører bil.

 • gå til 'Indstillinger'
 • find 'Kontrolcenter'
 • og find 'Tilpas betjeningspanel'
 • vælg 'Forstyr ikke under kørslen'

Tilpas dine notifikationer

Har du svært ved at lade din mobiltelefon ligge, når du kører bil? Det kan være rigtig farligt, at lade sig forstyrre af sin mobil når man kører bil. Det er især lyde, advarsler og vibrationer fra din mobil, der kan være med til at "stjæle" din opmærksomhed fra det du burde have fokus på - nemlig at køre bil. 

Tilpasser dine notifikationer, og lad sig forstyrre mindre.

 • Gå til Indstillinger
 • Vælg Meddelelser
 • Find app eksempelvis Messenger eller Facebook
 • Her kan du slå alle meddelelser fra eller vælge enkelte

Forsæt herefter med de andre apps, der kan forstyrre dig under kørslen.

Læg mobilen - wallpaper

Kør bil, når du kører bil: Læg mobilen - wallpaper

Sådan gør du:

 

 • Gem billedet på din mobil
 • Find billedet i fotos/kamera
 • Brug som baggrund - på låst skærm eller begge skærme

 

Test dig selv

Kør bil, når du kører bil: Test dig selv

Fjerner du blikket fra trafikken i blot få sekunder, så har du hurtigt kørt mange meter i blinde. Men hvor langt kører man egentlig på en sms? Vi har lavet et mobilsite, hvor man kan teste sig selv, og se hvor langt man kan køre på en almindelig sms.

 

Start testen ved at sende en sms med teksten "kør bil" til 1919. Eller besøg denne site via din mobils browser: www.sikkertrafik.dk/korbil

Nb! Den fungerer kun på mobiltelefonen.

 

 

 

Uopmærksomhed er skyld i mange ulykker

Det gælder også når du cykler

Cykl, når du cykler

Kør bil, når du kører bil: Cykl, når du cykler

Når du cykler, har du brug for alle dine sanser. Du skal kunne høre de andre i trafikken, være forudseende og samtidig styre din cykel sikkert. Mange cykelulykker sker, fordi cyklisten er uopmærksom pga. mobiltelefonen, musik i ørene, kører i egne tanker, har travlt eller er træt.

Det koster 1.000 kroner, hvis du bruger håndholdt mobil på cykel. 

Læs mere om ulykker på cykel

Aktuelle kampagner