Kør bil, når du kører bil

Uopmærksomhed spiller ind i hver tredje dødsulykke i trafikken. Det sætter Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension fokus på i den landsdækkende kampagne ”Kør bil, når du kører bil”.

Se kampagnefilm "kom ud af din boble"

Hvorfor skal du komme ud af din boble?

Kør bil, når du kører bil: Hvorfor skal du komme ud af din boble?

Er du uopmærksom når du kører bil, er du en farlig bilist. Sidder du fx i egne tanker, så risikerer du, at blive markant langsommer til at reagere på uforudesete ting i trafikken. Og så stiger risikoen for at ende i en ulykke. I dag er uopmærksomhed en afgørende faktor i en tredjedel af alle trafikulykker. Så der er god grund til at komme ud af boblen.  

Hvorfor kan vi ikke lade mobilen ligge?

Hør læge Imran Rashid forklare, hvorfor vi har så svært ved at lade mobiltelefonen ligge, mens vi kører bil. Hvordan vi har udviklet en cliffhanger-hjerne, og hvad du kan gøre for at få fokus tilbage i bilen. 

Mental distraktion

Hov – hvordan kom jeg herhen?

Kør bil, når du kører bil: Hov – hvordan kom jeg herhen?

Måske har du oplevet, at være så meget i din egen verden, at du ikke kan huske hvad der er sket de sidste par kilometer? Det kan føles som at sidde i sin egen boble og kaldes ”kognitiv distraktion” eller "mental uopmærksomhed".

Hvis den mentale uopmærksomhed er så stærk, at det påvirker din reaktionsevne i trafikken, kan det øge risikoen for trafikulykker. Du risikerer nemlig at blive markant langsommere til at reagere. Eller måske når du slet ikke at reagere, hvis der sker noget uforudset i trafikken.

Gode råd: Hvad gør jeg, hvis jeg bliver mentalt distraheret?

Som bilist kan det være godt at vide, hvordan man kan blive bevidst om sin kørsel, og hvilke redskaber man kan bruge til at modvirke, at den mentale uopmærksomhed bliver farlig. Man kan selvfølgelig ikke lade være med at tænke, når man kører bil, men man kan bruge nogle små tricks til at tvinge sig selv til at holde fokus på trafikken og koncentrere sig om køreopgaven. 

 

 • Hvis dine tanker er optaget af fx en konflikt eller ting du skal nå

  Mind dig selv om, hvor du er lige nu, og hvor du skal hen. Få opmærksomheden tilbage til trafikken og dig, der kører bilen. Orienter dig i spejlene, kig på trafikken og fortæl dig selv, hvad du ser.

 • Hvis vejen er monoton og du begynder at dagdrømme, eller du ikke kan huske din kørsel de sidste par km.

  Afbryd det monotone ved fx at skifte radiokanal. Stop bilen, hvis det er muligt og hold en kort pause på 3-4 minutter. Stig ud af bilen – drik en tår vand og kør videre.

 • Hvis du er stresset over, at du er ved at komme for sent til en aftale

  Prøv at acceptere situationen og bevar roen, så det ikke påvirker din kørsel negativt. Har du håndfri telefon, så giv besked om, at du er forsinket. Har du en passager med, så få passageren til at gøre det for dig.

 • Hvis du føler dig træt

  Hold ind til siden, når det er muligt og tag en powernap på 15-20 minutter, før du kører videre. Det er det eneste, der effektivt virker mod træthed.

 • Hvis andre trafikanter gør noget, der irriterer dig

  Lad være med at hidse dig op over det. Sig pyt og glem det. Hvis du bruger din energi på at være sur på andre, går det udover din egen kørsel. Accepter, at alle kan lave fejl i trafikken.

Hvad kan jeg selv gøre?

Kør bil, når du kører bil. Sådan gør du:

 • Forbered turen og kør i god tid

  Få ordnet, hvad der skal ordnes, inden du kører, så det ikke fylder i dit hoved på turen. Tag afsted i god tid, så uventede forsinkelser ikke stresser dig undervejs.

 • Kør bil, når du kører bil

  Koncentrer dig om trafikken og lad dig ikke distrahere af ting, der ikke har med kørslen at gøre. At køre bil, er en opgave, der kræver fokus.

 • Drop mobilen

  Sluk telefonen eller sæt den på flytilstand, hvis du ikke kan lade være med at kigge på den, når du kører. Hvis det er nødvendigt for dig at tale i telefon på vejen, så forbered den håndfri installation, inden du starter bilen. Vent med komplicerede telefonsamtaler, til du er fremme.

 • Hold ind til siden

  Hvis du har brug for at berolige børn i bilen, indstille GPS’en, lede efter ting - eller andet, som kræver meget af din opmærksomhed, så hold ind til siden, nå det er muligt og få det ordnet. Forsøg ikke at gøre det, mens du kører.

 • Få hjælp af din medpassager

  Få andre i bilen til at klare de ting, der tager din opmærksomhed fra trafikken. F.eks. at skrue låget af din vandflaske, kigge på kort, række dig solbriller, svare din telefon, indstille GPS osv.

Brug ´Forstyr ikke' funktionen

Brug 'Forstyr ikke' når du kører bil. Følg denne guide, og få nemt adgang til funktionen.

Så kan du nemt og hurtigt slå den til, når du skal ud og kører bil.

 • gå til 'Indstillinger'
 • find 'Kontrolcenter'
 • og find 'Tilpas betjeningspanel'
 • vælg 'Forstyr ikke under kørslen'

Tilpas dine notifikationer

Har du svært ved at lade din mobiltelefon ligge, når du kører bil? Det kan være rigtig farligt, at lade sig forstyrre af sin mobil når man kører bil. Det er især lyde, advarsler og vibrationer fra din mobil, der kan være med til at "stjæle" din opmærksomhed fra det du burde have fokus på - nemlig at køre bil. 

Tilpasser dine notifikationer, og lad sig forstyrre mindre.

 • Gå til Indstillinger
 • Vælg Meddelelser
 • Find app eksempelvis Messenger eller Facebook
 • Her kan du slå alle meddelelser fra eller vælge enkelte

Forsæt herefter med de andre apps, der kan forstyrre dig under kørslen.

I en tredjedel af alle trafikulykker er uopmærksomhed en afgørende faktor

Hvad kan tage din opmærksomhed, når du kører bil?

Kør bil, når du kører bil: Hvad kan tage din opmærksomhed, når du kører bil?

Uopmærksomhed skyldes ikke, som mange fejlagtigt tror, ting uden for bilen. 70% af de ting, der tager opmærksomheden findes i bilen. Det kan fx være at:

 • du taler i telefon eller læser/skriver SMS
 • du indstiller GPS eller radio
 • du samler ting op fra gulv eller handskerum
 • du spiser eller drikker
 • du tager dig af urolige børn eller taler med dine medpassagerer
 • du har tankerne et helt andet sted eller er stresset

Du ved godt, det er farligt. Og alligevel kan du måske ikke helt sige dig fri for at have gjort nogle af tingene. Måske prøver du at kompensere ved at sætte farten ned imens, men det er ikke altid nok til at forhindre risikoen for ulykker. Risikoen for ulykker øges markant fordi man reagerer for sent og for langsomt på uventede situationer. Og har du ikke øjnene med dig, når du måske slet ikke at reagere!

Besøg vores Råd og viden sektion om uopmærksomhed

Uopmærksomhed er skyld i mange ulykker

28 % af de bilister, der er kørt galt - eller har været lige ved det - inden for det seneste år, var mentalt uopmærksomme (sad i egne tanker, var stressede eller trætte), da det skete.
8 ud af 10 mener, at det kunne have været undgået, hvis de ikke var uopmærksomme.

Spørgeskemaundersøgelse, Promonitor for Rådet for Sikker Trafik: januar 2015 – juni 2017

Fortæl din historie

Kør bil, når du kører bil: Fortæl din historie
 • Har du været involveret i en ulykke?
 • Eller kender du en, som har været i en ulykke på vejene?

Personlige historier om trafikulykker kan minde flere om, hvorfor de bør køre sikkert i trafikken.

Vi vil meget gerne høre fra dig, hvis du vil fortælle din historie, så andre trafikanter tænker mere over deres adfærd i trafikken.

Del din historie med os her

Det gælder også når du cykler

Cykl, når du cykler

Kør bil, når du kører bil: Cykl, når du cykler

Når du cykler, har du brug for alle dine sanser. Du skal kunne høre de andre i trafikken, være forudseende og samtidig styre din cykel sikkert. Mange cykelulykker sker, fordi cyklisten er uopmærksom pga. mobiltelefonen, musik i ørene, kører i egne tanker, har travlt eller er træt.

Det koster 1.000 kroner, hvis du bruger håndholdt mobil på cykel. 

Læs mere om ulykker på cykel

Kører du 80 km/t og kigger på din telefon i fire sekunder, svarer det til at køre 89 meter i blinde.

Test dig selv

Kør bil, når du kører bil: Test dig selv

Fjerner du blikket fra trafikken i blot få sekunder, så har du hurtigt kørt mange meter i blinde. Men hvor langt kører man egentlig på en sms? Vi har lavet et mobilsite, hvor man kan teste sig selv, og se hvor langt man kan køre på en almindelig sms.

 

Start testen ved at sende en sms med teksten "kør bil" til 1919. Eller besøg denne site via din mobils browser: www.sikkertrafik.dk/korbil

Nb! Den fungerer kun på mobiltelefonen.

 

 

 

Aktuelle kampagner