Spritkampagne 2019

Spritkampagnen 2019 gennemføres uge 28-31 i et samarbejde mellem Rådet for Sikker Trafik, landets kommuner, TrygFonden og politiet.
Igen i år ses vejkantplakaten i alkometer-form med teksten "Klar til et pust?" langs vejene i 72 kommuner samt statsvejene i hele landet. Denne sommer lanceres samtidig en ny kampagnefilm om den svære indgriberrolle: Hvordan stopper man en spritbilist?

Udkast til pressemeddelelse

Spritkampagne 2019: Udkast til pressemeddelelse

Her kan I downloade et udkast til en pressemeddelelse, som I kan tilpasse og sælge ind lokalt - gerne i samarbejde med jeres kommunikationsafdeling.

Hvis I har et arrangement i kommunen, fx en byfest, festival eller lign., så kan det være en fordel at sælge ind til mediet samtidig, da det kan give nogle gode billeder.

Udkast til Facebook-opslag

Spritkampagne 2019: Udkast til Facebook-opslag

Her er tekstudkast til fire forskellige posts, som I evt. kan tilpasse og lægge på kommunens Facebookside:

Forslag 1

Er du klar til et pust?
Den næste måned vil du se skilte som dette langs vejkanten. Dem har vi sat op for at minde om, at man skal lade bilen stå, hvis man ikke er klar til at puste i et alkometer. Det er ikke værd at sætte sit eller andres liv på spil og køre, når man har drukket for meget alkohol. Vi håber, I vil være med til at bakke op ved at hjælpe hinanden sikkert hjem fra de mange festlige sommeraftener.

Foto: tag et billede af en af jeres ”Klar til et pust?”-plakater i vejsiden, eller download et billede her

 

Forslag 2

Appelsinfri sommer
Sommeren kalder på havehygge, grillfest, strandsjov og spontane sommeraftener. Med til alt det sjove hører ofte masser af rosévin og kolde øl. Men har du gæster, der skal køre hjem, så giv dem i stedet en lækker mocktail som denne her. Så får du dine gæster sikkert hjem. Find opskrifter på skønne sommerdrinks uden alkohol på www.sikkertrafik.dk/drinks

Download billede af alkoholfri drinks

 

Spritkampagne 2019: Udkast til Facebook-opslag (2)

Forslag til tekst og indhold om kampagnen til jeres website


TEKSTFORSLAG 1

Klar til et pust?
De kommende uger sætter vi fokus på at hjælpe hinanden til at komme sikkert hjem fra sommerens arrangementer. Hver sommer stopper politiet alt for mange bilister på vejene, der har en for høj promille. Sommerens mere spontane fester med grillhygge, strandture, by- og havnefester betyder, at der er mange anledninger til at nyde alkohol. Desværre er der stadig for mange, der sætter sig bag rattet, selv om de er i tvivl om deres promille.

XX Kommune deltager i den landsdækkende kampagne sammen med Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden for at nedbringe antallet af de trafikulykker, hvor spiritus er involveret. Budskabet til bilisterne er: ”Klar til et pust? Et lille pust kan ændre meget – måske alt”. Kampagnen skal minde os om, at hvis vi ikke er klar til at puste i politiets alkometer, så bør vi lade bilen stå.

Bilisterne vil møde budskabet i trafikken, hvor kommunen har sat plakater op i vejkanten. Det sker for at minde bilisterne om at aftale, hvem der kører hjem før det første glas.

Antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne i ulykker med spritkørsel er i perioden 2013-2017 faldet med 27%. Fra 2016-2017 er der 8% flere dræbte og 6% flere alvorligt tilskadekomne i ulykker med påvirket fører af et motoriseret køretøj.

De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken og 829 personer kom alvorligt til skade. 

Kilde: Vejdirektoratet, juni 2018 

Antallet af ulykker fremgår af figuren nedenfor.

 

TEKSTFORSLAG 2

Hvor lang tid er jeg om at forbrænde alkohol?

Skal der være festival eller byfest i kommunen? Så grib aktualiteten til at sætte fokus på forbrændingstider. De to illustrationer her viser, hvor lang tid en gennemsnitlig mand og kvinde er om at forbrænde alkohol efter en fest. Nogle vil blive overrasket over, hvor lang tid der går. 

Download regneeksempel med mand

Download regneeksempel med kvinde

Du kan også linke til vores drinks uden alkohol på www.sikkertrafik.dk/drinks

Ny film: Der er mange måder at stoppe spritkørsel på. Hvad er din?


Den nye kampagnefilm handler om at gribe ind, når man ser en person finde bilnøglerne frem, selv om han/hun har drukket for meget til at køre lovligt. 

Det er en svær og potentiel konfliktfyldt situation, da den gode stemning og relation bliver sat på spil, og der er risiko for at tabe ansigt - både for personen, der har drukket og vil køre hjem, og personen, der griber ind. Det er dog bedre at tabe ansigt og komme sikkert hjem end det modsatte, og det er også filmens pointe: Der er mange måder, du kan stoppe spritkørsel på - det vigtigste er, at du prøver. 

Vi bruger "Klar til et pust?"-plakaten igen i år - ny plakat kommer i 2020

Spritkampagne 2019: Vi bruger "Klar til et pust?"-plakaten igen i år - ny plakat kommer i 2020

Kampagnens vejkantplakat er igen i år "Klar til et pust?". Evalueringen af kampagnen i 2018 viser en høj grad af kendskab og budskabsforståelse blandt bilisterne, ligesom 77 % synes godt om plakaten - vi vurderer derfor, at plakaten sagtens kan genbruges i år.

Hvorfor kommer der ikke en ny plakat, når der kommer en ny kampagnefilm?

Det var vores intention at lancere en ny vejkantplakat i år sammen med kampagnens nye reklamefilm, der vises i tv mv. hen over sommeren. Vejkantplakaten er et af vores allervigtigste elementer, både fordi vi kan nå bilisten i kørselssituationen, og fordi vi i samarbejde med jer kan nå rigtig bredt ud med budskabet. Derfor gør vi os også umage med at udvikle en plakat, der er langtidsholdbar og tester godt både ift. hurtig afkodning og liking, så vi og I med god ro i maven kan sætte dem op langs vejkanten.

Vi er i gang med at udvikle den nye plakat, og som altid kræver processen mange udkast og mange tilretninger. Vi er ikke stensikre på, at vi når i mål ift. at kunne levere den til jer i rette tid inden kampagnestart i den ønskede kvalitet, og derfor har vi besluttet at bruge "Klar til et pust?" til sommerens kampagne.

 

140 gode grunde til at stoppe spritkørsel

Spritkampagne 2019: 140 gode grunde til at stoppe spritkørsel

Antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne i ulykker med spritkørsel er i perioden 2013-2017 faldet med 27%. 

Ser vi selvstændigt på udviklingen fra 2016-2017 er der 8% flere dræbte og 6% flere alvorligt tilskadekomne i ulykker med påvirket fører af et motoriseret køretøj.

De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj

Kilde: Vejdirektoratet, juni 2018 

Materialer og priser (alle priser er ekskl. moms og fragt)

Spritkampagne 2019: Materialer og priser (alle priser er ekskl. moms og fragt)
  • Vejkantplakater: 118 kr. pr. stk. 
  • Stativer uden trekantet fod: 128 kr. pr. stk.
  • Stativer med trekantet fod: 155 kr. pr. stk. 
  • Plastnitter i poser a 100 stk.: 70 kr. pr. stk.
  • Ønsker I kommunens eget logo på vejkantplakaten, koster det 300 kr. (engangsbeløb) 

Fragtomkostningerne afhænger af, hvor mange materialer I bestiller. Se fragtpriser her

Tilmeld jer kampagnen inden den 24. maj. Bestil materialer her

Vejkantplakater og stativer

Spritkampagne 2019: Vejkantplakater og stativer

Vejkantplakaten

Vejkantplakaten er den samme som sidste år: Et gult alkometer med teksten "Klar til et pust?"

Nu kan du vælge mellem to typer stativer 

Der er to slags stativer, et med og et uden trekantet fod. Den trekantede fod gør, at stativet står ekstra godt fast i blæsevejr og lignende. 

Se tegning af stativ uden trekantet fod 

Se tegning af stativ med trekantet fod

Levering

Vejkantplakater, stativer og nitter bliver leveret senest uge 25.

Opsætning af vejkantplakater

Vejkantplakaterne er designet til at stå på både store indfaldsveje/landeveje og mindre gennemfartsveje, der fører til knudepunkter, hvor folk mødes, drikker og kører hjem. Det vil sige, at de kan stå på strækninger med både 50 og 80 km/t.

De kan også bruges til koncerter, byfester, fodboldkampe eller andre arrangementer, hvor folk mødes, drikker og kører hjem.

Hent vejledning med tips til opsætning af vejkantplakater.

Rådet for Sikker Trafik sætter desuden 1.000 vejkantplakater op på statsvejene.

Hvor lidt kan du drikke?

Spritkampagne 2019: Hvor lidt kan du drikke?

Det er både svært og usikkert at holde styr på, om du har drukket lidt for meget til at køre. Også selv om du synes, du har styr på, hvor lang tid det tager for din krop at forbrænde fx et glas vin.

Derfor anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at du max drikker én genstand, hvis du vil sætte dig bag rattet. Eller endnu bedre: Slet ikke drikker noget alkohol.

Du kan ikke øge forbrændingen af alkohol. Lige meget om du danser, drikker kaffe, tager bad eller trækker frisk luft.

Dræbte og tilskadekomne i spritulykker

Spritkampagne 2019: Dræbte og tilskadekomne i spritulykker

Set over de sidste ti år (2009-2018) er der sket et stort fald i antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne personer i trafikulykker, hvor der har været alkohol involveret.

Fra 2015 til 2018 har der dog været en lille stigning i antallet af dræbte i spritulykker med påvirkede førere af motorkøretøjer (knallerter, motorcykler, biler, varebiler, lastbiler, busser etc.), cyklister og fodgængere.

Kilde: Vejdirektoratet

 

Spørgsmål? Kontakt os


Deltag i vores nationale kampagner