Pas på hovedet - brug cykelhjelm

En cykelhjelm mindsker risikoen for alvorlige hovedskader, hvis du er uheldig og styrter på cyklen. Derfor anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at du kører med cykelhjelm.

Fakta om cykelhjelme og hovedskader

 • Brug af cykelhjelm reducerer risikoen for alvorlige hovedskader med ca. 60 %. Det viser et stort metastudie med over 50 studier (Høye, 2018).

 • Fra 2015-2019 rapporterede politiet 633 cyklister med alvorlige hovedskader (Kilde: Vejdirektoratet). Da mange trafikulykker med cyklister ikke anmeldes til politiet, er der dog et stort mørketal.

 • 52 cyklister døde som følge af deres af hovedskader i perioden 2015-2019 (Kilde: Vejdirektoratet)

 • Hvert år er der over 2.600 cyklister, som er i kontakt med skadestuen med hoved- og halslæsioner (Kilde: Danmarks Statistik, 2014-2018). Skadernes alvorlighedsgrad varierer dog meget.

Sådan skal cykelhjelmen sidde:

Pas på hovedet - brug cykelhjelm: Sådan skal cykelhjelmen sidde:
 • Hjelmen skal være rar at have på og passe til dit hoved. Selvom du har lyst til at vælge en smart model, så prøv alligevel nogle forskellige.
 • Jo mere behagelig hjelmen er, jo større er sandsynligheden for, at du tager den på hver dag. Synes du samtidig den er pæn, er chancen endnu større.
 • Din hjelm skal sidde nærmest vandret på hovedet. Der skal være omkring to cm fra øjenbrynet til hjelmens forkant.
 • Remmene skal være stramme, så hjelmen sidder godt fast, med det skal stadig være rart at have hjelmen på.
 • Gør det til en vane at tjekke remmene en gang om ugen – også på dit barns cykelhjelm.
 • Dit barn skal have en ny cykelhjelm, når den gamle ikke længere dækker panden og resten af hovedet tilstrækkeligt.

Gode råd, når du køber cykelhjelm


 • Prøv dig frem. Prøve flere hjelme, før du køber. Hjelmen skal sidde godt på dit hoved og være behagelig at have på, ellers ender du med ikke at bruge den.

 • Få hjælp af cykelhandleren til at indstille remme mv., så den sidder perfekt og beskytter bedst muligt. Husk at justere remmene ca. en gang om ugen, da spænderne kan glide.

 • Mange nye cykelhjelme har såkaldt MIPS (Multi-directional Impact Protection System). Det er et system, der gør, at inder- og yderskallen på hjelmen kan bevæge sig en lille smule i forhold til hinanden. Det er en fordel, hvis man styrter og lander i en skæv vinkel. Så gå efter en hjelm med MIPS, hvis du finder én, som du synes er pæn.

Flere og flere bruger cykelhjelm


Der har været en klar opadgående tendens for hjelmbrugen siden 2004. Det gælder både for skoletrafik og bytrafik. Fra 2004-2019, hvor Rådet for Sikker Trafik har gennemført cykelhjelmstællinger, er hjelmbrugen steget fra 6 % til 46% i bytrafik og fra 33 % til 78 % i skoletrafik.

Den positive udvikling fra 2008 til 2010 kom samtidigt med, at udbuddet af cykelhjelme ændrede sig, herunder at skaterhjelme blev mere udbredt.

Fra 2010 til 2014 stagnerede den tidligere opadgående tendens, men fra 2015 er brugen af cykelhjelm igen steget markant.

Kilde: Rådet for Sikker Trafiks cykelhjelmstælling (2019).

De yngste skolebørn bruger hjelmen mest


Grafen til højre viser udviklingen i brugen af cykelhjelm blandt børn i skoletrafikken fra 2004-2019.

Jo ældre børnene bliver, jo større er risikoen for, at de smider hjelmen.

Hjelmbrugen er højest for de yngste mellem 6-9 år med og lavest for de ældste over 12 år. Tallene og grafernes udvikling indikerer, at de allerfleste skolebørn bruger hjelm, når de er små, men at nogle smider hjelmen i takt med, at de bliver ældre.

Omvendt kan det konstateres, at der siden 2004 er sket en kraftig stigning i brugen af cykelhjelm blandt cyklende skolebørn - og særligt blandt de ældste. Efter en stagnation fra 2011 til 2013 er hjembrugen blandt de ældste børn over 12 år næsten fordoblet siden 2013.

Også blandt de 10-12 årige er hjelmbrugen steget indenfor de seneste år - fra 64 % i 2014 til 86 % i 2019. Hjelmbrugen blandt de yngste 6-9-årige skolebørn er også steget, således at det nu er over 9 ud af 10 af de 6-9-årige, der cykler med cykelhjelm.

Kilde: Rådet for Sikker Trafiks cykelhjelmstælling (2019).

Tal med de andre forældre om hjelmbrug

De fleste børn vil gerne have, at deres forældre laver aftaler i klassen om brug af cykelhjelm. Så det er bare om at få taget snakken med de andre forældre - fx på næste forældremøde.

Jo tidligere I kommer i gang med at tale om cykelhjelm, jo lettere er det at blive enige. Så start dialogen, inden de første børn i klassen har smidt hjelmen. 

Du kan tage filmen her med til næste forældremøde, så I har noget at tale ud fra.

Vi har også udarbejdet en forældreaftale, som er lige til at downloade og tage med. Med denne færdige aftale i hånden, er det ikke så svært at få talt med de andre forældre i klassen om, at hjelmen skal på, når man cykler.

Hent forældreaftale her

Teenagere og cykelhjelm

Pas på hovedet - brug cykelhjelm: Teenagere og cykelhjelm

Det kan være noget af en udfordring at få sine børn til at bruge cykelhjelm. Især når de rammer teenageårene, kan det kræve mange og lange diskussioner.

Allerede fra 10 års alderen går det ned ad bakke i statistikken. Så vil du gerne have dine børn til at blive ved med at bruge cykelhjelm, skal du stå fast. Det mest overbevisende argument er selv at bruge cykelhjelm hver dag.

Mød Nederen Forældre på Facebook

Spænd hjelmen korrekt


Den skal hverken sidde for løst eller stramt eller for højt oppe i panden. Og hvordan er det nu med de remme ved ørerne? Se videoguiden og bliv klogere på, hvordan du spænder hjelmen helt korrekt.

Hvordan kan jeg vide, om hjelmen er godkendt?

Pas på hovedet - brug cykelhjelm: Hvordan kan jeg vide, om hjelmen er godkendt?

Se efter, om der sidder et CE-mærke i hjelmen og et EN 1078 godkendelsesmærkat. Så lever den op til europæisk standard.

Du kan godt vælge at cykle med en ski- eller skaterhjelm. De er nemlig godkendt efter samme standarder som en almindelig cykelhjelm.


Skift cykelhjelmen, hvis den får et kraftigt slag

Din cykelhjelm kan være flækket, uden du kan se det, hvis den har fået et kraftigt slag. Er hjelmen beskadiget, er den ikke sikker mere, og du må på udkig efter en ny. Overvejer du at købe en brugt cykelhjelm, så tjek den grundigt for skader. Er du i tvivl, om den er ok, så vælg en anden.

Hvem bruger hjelmen mest?


Der har været en klar opadgående tendens for hjelmbrugen siden 2004. Brugen af hjelme i bytrafik varierer på tværs af aldersgrupperne.

Det er blandt børn og unge under 16 år at hjelmbrugen er klart størst. Rådets hjelmtællinger viser, at det er teenagerne, der smider hjelmen, og når de så bliver så gamle at de selv begynder at få børn, stiger deres hjelmbrug igen. Grafen til højre viser hjelmbrugen i bytrafik fordelt på aldersgrupper i 2019.

Kilde: Rådet for Sikker Trafiks cykelhjelmstælling (2019)

Bliv sikrere på cykel. Læs alle vores artikler om emnet

Bliv sikker i trafikken