03.04.2016

Unge skal have kritiske øjne på køreskoler

Unge skal have kritiske øjne på køreskoler

Hvordan vælger du køreskole, og hvordan ved du, at du får den undervisning, som du har krav på?

Det er bare to af de mange spørgsmål, som kommende køreskoleelever får svar på, når de klikker ind på Rådet for Sikker Trafiks nye forbrugersite www.sikkertrafik.dk/kørekort

Den nye hjemmeside fortæller, hvad man har krav på og pligt til, når man skal tage kørekort. Den skal sikre, at eleverne ikke bliver snydt, når de skal tage kørekort. For eksempel kan et lidt for billigt tilbud i længden vise sig at blive betydeligt dyrere, end man havde regnet med.

- Hvis tilbuddet ser for godt ud til at være sandt, så er der måske noget om det. Kig kritisk på tilbuddet og se om du får al den undervisning, som du har krav på og brug for. Det koster tid og penge at lære at køre bil, så man kan blive ordentligt klædt på og uddannet, før man sendes ud på vejene som ny bilist, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder, Rådet for Sikker Trafik.

Mange dumper til prøverne
Blandt de elever, der i 2015 var til teori- og køreprøve, dumpede hele 27 % til teoriprøven og 36 % til køreprøven, viser tal fra Rigspolitiet.

Dumpeprocenter til teori- og køreprøver per politikreds i 2015 (kilde: Rigspolitiet):

• Nordjylland: Teoriprøve: 27,2 % Køreprøve: 34,3 %
• Østjylland: Teoriprøve: 28,6 % Køreprøve: 35,1 %
• Midt- Vestjylland: Teoriprøve: 22,6 % Køreprøve: 26,1 %
• Sydøstjylland: Teoriprøve: 24,5 % Køreprøve: 26,1 %
• Syd- og Sønderjylland: Teoriprøve: 29,1 % Køreprøve: 30 %
• Fyn: Teoriprøve: 26,3 % Køreprøve: 33,2 %
• Sydsjællands og Lolland-Falster: Teoriprøve: 30,3 % Køreprøve: 33,6 %
• Midt- og Vestsjælland: Teoriprøve: 28,1 % Køreprøve: 40 %
• Nordsjælland: Teoriprøve: 27 % Køreprøve: 42,5 %
• København: Teoriprøve: 34 % Køreprøve: 47 %
• Bornholm: Teoriprøve: 25,7 % Køreprøve: 27,8 %
• Gennemsnit: Teoriprøve: 27,6 % Køreprøve: 36 %

Bedre vejledning af unge køreskoleelever
Hos politiet oplever man, at mange elever møder op til prøverne uden at være klædt ordentligt på til det. Derfor glæder man sig over, at der nu kommer mere information til de kommende køreskoleelever, så de går uden om de køreskoler, der ikke leverer en ordentlig undervisning.

- For politiet handler det om trafiksikkerhed. Med den nye hjemmeside får eleverne en god vejledning til at vælge køreskole og til at holde et vågent øje med, at de får den undervisning, som de har krav på. Det tror vi på kan styrke elevernes færdigheder og være med til at skabe mere sikre trafikanter. Vi håber også, at det kan øge kvaliteten hos visse køreskoler, for der er fortsat for mange elever, der sendes til køreprøve uden at være klar til det, siger vicepolitiinspektør Allan Teddy Wadsworth-Hansen fra politiet.

Den nye hjemmeside er udviklet i et samarbejde mellem Politiet, Færdselsstyrelsen, Rådet for Sikker Trafik, Dansk Kørelærer-Union, Danske Kørelæreres Landsforbund og Dansk Køreskole Forening. Blandt kørelærerne er der glæde over, at den nye hjemmeside er kommet i luften.

- Vi har i flere år ønsket, at der kom bedre og uvildig information til de unge, der skal tage kørekort. Vores forventning er, at de kommende køreskoleelever bliver mere kritiske og ikke bare går efter det billigste og hurtigste tilbud, de kan finde. Det kan sikre en mere lige og fair konkurrence i branchen og være med til at få luget ud i de brodne kar, der måtte være, siger René Arnt, formand for Dansk Kørelærer-Union.

Her kan du få hjælp
www.sikkertrafik.dk/kørekort kan du downloade en tjekliste, der blandt andet hjælper dig med at udregne prisen på kørekortet og giver dig overblik over det, du skal holde styr på.

Se de tre korte YouTube-film før du vælger køreskole:

Kontakt:
Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder, Rådet for Sikker Trafik: 25 72 71 10.
Allan Teddy Wadsworth-Hansen, vicepolitiinspektør, Københavns Politi: 72 58 83 54.
René Arnt, formand, Dansk Kørelærer-Union: 40 84 45 42.
Karsten E. Hansen, formand, Danske Kørerlæreres Landsforbund: 27 28 67 81.
Heidi Fechner, næstformand, Dansk Køreskole Forening: 22 63 11 49.
Kim Voigt Østrøm, pressechef, Trafik- og Byggestyrelsen: 41 78 04 59