27.03.2017

Stærekasser skal få farten ned

20 af politiets fotovogne skal væk fra vejene, og i stedet skal der sættes stationære stærekasser op. Det foreslår regeringen. Rådet for Sikker Trafik er positiv over for ideen.

Stærekasser skal få farten ned: Stærekasser skal få farten ned

For høj fart er indblandet i omkring halvdelen af dødsulykkerne på vejene. For at få flere til at overholde fartgrænserne er det vigtigt, at politiet laver fartkontrol på vejene. I dag har politiet 100 fotovogne, men står det til regeringen, skal en femtedel af fotovognene fjernes fra vejene. I stedet vil man bruge kameraerne fra de 20 fotovogne i stationære stærekasser, der sættes op på uheldsramte strækninger, hvor man skilter med, at der er fartkontrol.

Rådet for Sikker Trafik er positiv overfor planen med at kombinere fotovogne og stationære stærekasser for at få farten ned. Fotovognene har den fordel, at de kan flyttes rundt på vejene alt efter, hvor der er behov for det. Omvendt kan de stationære stærekasser sikre, at flere overholder fartgrænsen døgnet rundt på de veje, der er særligt ramt af uheld.

Vi mener, at man eksempelvis bør sætte 50 stærekasser op på uheldsramte veje og så flytte de 20 kameraer rundt mellem stærekasserne. På den måde vil bilister holde farten nede, selvom der ikke nødvendigvis er et kamera i stærekassen. Det er en metode, man kender fra Norge.

Fakta:

Fra 2011 – 2015 har 472 mennesker mistet livet i ulykker, hvor der blev kørt for stærkt i forhold til hastighedsgrænsen eller forholdene, viser tal fra Vejdirektoratet. Dertil kommer de tusinder, der må leve resten af livet med store skader og smerter efter en fartulykke.

Fartulykker koster milliarder

De gennemsnitlige samfundsøkonomiske omkostninger per personskade i trafikken er på 4,6 millioner kroner. Det er f.eks. udgifter til politi- og redningsarbejde, hospitals- og plejeudgifter, manglende skatteindtægter etc. Ser vi alene på fartulykkerne, så koster de samfundet mellem tre og fire milliarder kroner hvert år.

Læs mere – fakta om fart og ulykker: https://www.sikkertrafik.dk/raad-og-viden/i-bil/hastighed

Kontakt:

Mogens Kjærgaard Møller, adm. direktør på tlf.: 4036 7801

Jesper Sølund, dokumentationschef på tlf.: 2162 8362

Jeppe Gudmandsen, pressemedarbejder på tlf.: 2811 5863