22.04.2015

Seks procent i tvivl om promille

Seks procent i tvivl om promille

Sommeren er fyldt med hyggelige stunder, byfester og strandture. Mange gange er det kombineret med øl, vin eller drinks, og det giver desværre stadig problemer, når folk skal hjem. 

Set over årene er vi blevet bedre og bedre til at lade bilen stå, når vi har drukket alkohol. Antallet af spritbilister på vejene er halveret siden 1980´erne, men spritkørsel er stadig et stort problem for trafiksikkerheden. I cirka 20 % af dødsulykkerne på vejene er der alkohol involveret, viser tal fra Vejdirektoratet.

- Mange glemmer, hvor meget de faktisk har fået at drikke i løbet af en hel dag eller aften, og så har de svært ved at vurdere, om de er ædru nok til at køre. Når man er træt og bare vil hjem, så er der desværre stadig alt for mange, der tager chancen og sætter sig bag rattet. Det skal vi have ændret, så færre kommer til skade eller mister livet i spritulykker, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder hos Rådet for Sikker Trafik.

I en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden siger 6 % af de adspurgte (svarende til hver 16. bilist), at de inden for det sidste år har kørt bil, selv om de måske havde drukket mere end det tilladte . Undersøgelsen er lavet blandt 4300 voksne danskere med kørekort i hele landet.

Politikontrol hele sommeren

I løbet af den forgående uge har politiet sat ind med spritkontroller på vejene. Det gør de over hele sommeren. Erfaringerne fra sidste sommer viser, at der stadig er for mange, der har alkohol i blodet, når de f.eks. kører hjem efter en dag på stranden, fester eller en god middag. Desuden viser ulykkestallene, at der stadig sker for mange spritulykker i netop sommermånederne.

Lad bilen stå og bland jer

Som opbakning til politiets kontrol på vejene sætter Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og kommunerne fra mandag den 8. juni ind med en ny, landsdækkende kampagne mod spritkørsel. 

Langs vejene vil der blive sat 5000 skilte op med et foto af politiets alkometer og med teksten: ”Klar til et pust?” Kampagnen vil også køre i tv, radio og online i løbet af sommeren.

Formålet er at få flere til at lade bilen stå, når de har drukket. Er man i tvivl om sin promille, så skal man ikke sætte sig bag rattet, da det kan ende galt. Desuden opfordres omgivelserne til at blande sig.

- Det kan ramme alle, hvis der sker en spritulykke. Derfor handler det også om at være opmærksom på, hvordan de andre kommer hjem. Det kan være grænseoverskridende at blande sig og bede om bilnøglerne. Men man gør jo faktisk folk en tjeneste, hvis man bestiller en taxa eller tilbyder overnatning til dem i stedet for at lade dem køre, siger René Højer, områdechef for sikkerhed i TrygFonden.

Om kampagnen: Er du klar til et pust?

Den nye spritkampagne ”Klar til et pust?” minder bilisterne om, at der er spritkontrol på vejene hele sommeren. Kampagnefilmen bliver vist i tv og online, og den slår på de mange værdifulde ting i livet, som man risikerer at sætte over styr, hvis man kører spritkørsel. 

Det er især mandlige bilister, som kampagnen henvender sig til. Dem der forsøger at drikke til grænsen ud fra deres egne tommelfingerregler om, hvor meget alkohol de kan indtage, før de rammer 0,5 promille. 

Kampagnen opfordrer til, at man lader bilen stå der hjemme, hvis man skal ud til middag eller fest, hvor der med stor sandsynlighed bliver drukket alkohol. Eller at man på forhånd aftaler, hvem der kører hjem, hvis man er i bil. Endelig vil den også have flere til at blande sig, hvis en person finder bilnøglerne frem efter at have drukket. 

Læs mere om spritkørsel, straffen for spritkørsel etc. på www.sikkertrafik.dk/pust  På www.facebook.com/stopspritkoersel kan du sammen få at vide, hvordan du kan være med til at forebygge spritkørsel.

Fakta: så mange har kørt spritkørsel.

Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har spurgt 4300 danskere, om de har kørt bil inden for det seneste år, selv om de var i tvivl om deres promille. Den nye undersøgelse viser, at det har 6 % af befolkningen. Det svarer til hver 16. Herunder kan man se tallene per politikreds.

Har du inden for det seneste år kørt bil, selv om du måske har drukket mere end det tilladte?

 • Bornholm: 6 % siger ja
 • Fyn: 6 % siger ja
 • København: 4 % siger ja
 • Københavns Vestegn: 7 % siger ja
 • Midt- og Vestjylland: 6 % siger ja
 • Midt og Vestsjælland: 7 % siger ja
 • Syd- og Sønderjylland: 6 % siger ja
 • Sydsjælland- og Lolland-Falster: 7 % siger ja
 • Sydøstjylland: 5 % siger ja
 • Østjylland: 7 % siger ja
 • Nordjylland: 6 % siger ja
 • Nordsjælland: 6 % siger ja
 • Landsgennemsnit: 6 % siger ja

Gode råd: 

Hvis du skal køre, så drik max en genstand. Her kan du se, hvor meget en enkelt genstand er.

Fakta om spritkørsel:

• Ni ud af 10 spritbilister er mænd.
• Spritulykker sker oftest fredag, lørdag og søndag aften eller nat.
• Der sker flest spritulykker på landet.

Kontakt: 

Michelle Laviolette, seniorprojektleder, Rådet for Sikker Trafik: 24 96 11 44.
René Højer, områdechef for sikkerhed, TrygFonden: 20 70 38 92.
Søren Ørsted Pedersen, pressechef, Rådet for Sikker Trafik: 22 32 70 09.