07.05.2019

Sådan kan mange motorcykelulykker undgås

Motorcyklerne er igen på vejene, og det har allerede ført til dødsulykker. Hvis flere ulykker skal undgås, bør bilister og motorcyklister være mere opmærksomme på hinanden, lyder det fra Rådet for Sikker Trafik, Rigspolitiet og landsforeningen for motorcyklister.

Sådan kan mange motorcykelulykker undgås: Sådan kan mange motorcykelulykker undgås

Det gode forårsvejr er kommet til Danmark, og det har fået mange motorcyklister på gaden. Desværre har der allerede været de første dødsulykker med motorcykler. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på hvilke situationer, der er særligt farlige for motorcyklisterne.

I en tidligere dybdeanalyse af 41 motorcykelulykker, som Havarikommissionen for Vejtrafikulykker har udarbejdet, fremgår det, at der særligt er fire ulykkessituationer, som ofte går igen. I tre ud af de fire ulykkessituationer sker ulykken i mødet mellem en bil og en motorcykel, mens den sidste ulykkessituation er en soloulykke, hvor motorcyklisten kører af vejen.

- Der er desværre ofte for høj fart og uopmærksomhed eller fejlvurdering involveret i de ulykker, hvor motorcyklister og bilister støder sammen. Det er særligt, når bilen skal svinge til venstre, at der er risiko for at overse en motorcykel. Hvis motorcyklen samtidigt kører for hurtigt, gør det kun situationen værre. Derfor er de gode råd, at man som bilist er ekstra opmærksom på de tohjulede, og at motorcyklisterne passer på hastigheden og gør sig synlige med pangfarver, siger Jeppe Gudmandsen, konsulent hos Rådet for Sikker Trafik.

Landsforeningen for motorcyklister: Vi har mistet gode venner
Årets første køretur er noget særligt for mange motorcyklister, men netop på de første ture bør man være ekstra forsigtig, for køreevnerne kan være rustne efter en lang vinterpause.

Derfor minder formanden for MCTC - Landsforeningen for motorcyklister om, at det er vigtigt at passe særligt på i starten af sæsonen og huske på, at man er mere sårbar på motorcykel end i bil.

- Det er fantastisk at køre motorcykel, men vi er mere udsatte end mange andre trafikantgrupper, hvis der sker en ulykke. Som Danmarks største motorcykelklub med over 36.000 medlemmer har vi desværre oplevet at miste gode motorcykelvenner i tragiske ulykker. Det er fuldstændig meningsløst, når det sker, så derfor opfordrer vi til, at motorcyklister og bilister holder ekstra godt øje med hinanden og tager gensidigt hensyn, siger Lene Michelsen, formand for MCTC.

Politi har fokus på motorcyklerne til sæsonstart
I politiet er der fokus på motorcyklisterne, og det er med god grund, for risikoen for at ende i en alvorlig ulykke er langt større som fører af en motorcykel end som fører af en personbil. Desværre peger en foreløbig opgørelse af antallet af dræbte motorcyklister i 2018, som Rigspolitiet har udarbejdet, at der stadig er for mange alvorlige ulykker, hvor motorcykler er involveret.

Det foreløbige tal for 2018, som altså kan ændre sig i den endelige opgørelse, viser, at 23 motorcyklister blev dræbt og 193 kom alvorligt til skade. I 2017 blev 11 motorcyklister dræbt.

- Vi ved af erfaring, at der hvert år er motorcyklister, der omkommer i tragiske ulykker, som i mange tilfælde kunne være undgået, hvis ikke farten havde været for høj, eller der ikke havde været manglende orientering fra andre trafikanter. Derfor har vi igen i år fokus på uopmærksomhed og høj fart, når vi udfører kontroller på vejene, siger Christian Bertelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

For at få flere til at holde fokus på trafikken, sætter landets 12 politikredse ind med en uopmærksomhedskontrol fra mandag den 6. maj til søndag den 12. maj.

Sådan er ulykkesbilledet
Rigspolitiets foreløbige ulykkestal for motorcykler i 2018 viser, at der var 23 dræbte og 193 alvorligt tilskadekomne i motorcykelulykker. Først senere i år kommer det officielle tal for 2018 om dræbte og alvorligt tilskadekomne trafikanter, som Vejdirektoratet offentliggør.

Antal dræbte motorcyklister fra 2013-2018 ifølge Danmarks Statistik og Rigspolitiet:

 • 2013: 15 dræbte motorcyklister
 • 2014: 18 dræbte motorcyklister
 • 2015: 19 dræbte motorcyklister
 • 2016: 26 dræbte motorcyklister
 • 2017: 11 dræbte motorcyklister

Foreløbige tal fra Rigspolitiet viser, at der i 2018 blev dræbt 23 motorcyklister på de danske veje. De officielle og endelige tal foreligger dog først senere på året, når alle ulykker er blevet analyseret.

Se video med gode råd fra motorcykelbetjent Ove Hansen fra Københavns Politi.

kontaktinformation:
Jeppe Gudmandsen, pressekonsulent i Rådet for Sikker Trafik: 28115863
Lene Michelsen, formand for MCTC, Landsforeningen for motorcyklister: 20467270
Christian Bertelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter: 25666273

Herunder pressefotos, der må bruges til omtale af den konkrete nyhed (kreditering Rådet for Sikker Trafik):

J95C6553_red.jpg
J95C6553_red.jpg
Download
J95C6435_red_crop.jpg
J95C6435_red_crop.jpg
Download

J95C6587_red.jpg
J95C6587_red.jpg
Download

J95C6199_red.jpg
J95C6199_red.jpg
Download


 • Pressekontakt

  • Du kan kontakte Rådet for Sikker Trafiks presseafdeling alle dage på tlf.: 39 16 39 69

  • Leder du efter kontaktinfo til en medarbejder i Rådet for Sikker Trafik? Klik her
 • Pressemeddelelser

  • Læs vores seneste pressemeddelelser: Klik her 
  • Vil du modtage pressemeddelelser fra Rådet for Sikker Trafik? Tilmeld dig her
 • Pressebilleder og video

  • Find og download indhold fra uopmærksomhedskampagnen: Klik her
  • Find og download generelle pressefotos: Klik her
  • Find og download fotos af Rådet for Sikker Trafiks ledelse og talspersoner: Klik her
 • Statistik

  • Se statistik over trafikulykker og adfærd i trafikken fx i forhold til uopmærksomhed, fart, spritkørsel etc.: Klik her
 • Casehistorier

  • Se eksempler på videoer med cases fra Rådet for Sikker Trafik: Klik her
  • Hvis du ønsker en case til din journalistiske historie, så kontakt Rådet for Sikker Trafiks presseansvarlige.
  • Del din historie: Har du været involveret i en ulykke eller er du pårørende til en trafikskadet person? Klik her
 • Høringssvar: Her kan du læse Rådet for Sikker Trafiks seneste høringssvar

 • Sociale medier - Følg Rådet For Sikker Trafik på: