30.11.2017

Politiet tager 20 spritbilister hver dag

Sidste år sigtede politiet flere end 7.200 personer for spritkørsel, viser tal fra Rigspolitiet. I forbindelse med julefrokostsæsonen sætter politiet nu ind med ekstra spritkontrol. Samtidig opfordrer en kampagne fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden flere julefrokostgæster til at lade bilen stå. (Se regionale tal nederst)

Politiet tager 20 spritbilister hver dag: Politiet tager 20 spritbilister hver dag

Hver 6. dødsulykke i trafikken skyldes alkohol. Selv om antallet af spritbilister på vejene er faldet hen over årene, så er der stadig for mange, som ikke kan adskille promiller og bilnøgler.

I løbet af 2016 har politiet sigtet 7.203 personer for spritkørsel. Heraf blev de 1.271 sigtet i forbindelse med trafikulykker. Det vil sige, at politiet i gennemsnit tager cirka 20 personer hver dag for at køre med for meget alkohol i blodet.

Alene i december måned sidste år sigtede politiet tæt på 400 personer for spritkørsel. Derfor sætter politikredsene igen i år ind med spritkontrol i forbindelse med den kommende tids mange julefrokoster.

- Spritkørsel er uacceptabelt, og noget som et markant flertal af danskerne tager afstand fra. Men trods det er der fortsat nogle trafikanter, der ikke har forstået budskabet. Målet med vores kontroller er at få dem stoppet, før de skader andre eller sig selv, siger Erik Terp Jensen, chef for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Mærket for livet af spritulykke

Samtidig med politiets kontrol vil spritkampagne "Klar til et pust?" fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden minde alle trafikanter om, at det kan have store konsekvenser at sætte sig bag rattet, hvis man er i tvivl om sin promille.

Se mere om kampagnen her

I forbindelse med kampagnen vil personer, der har været ramt af en spritulykke, stå frem og fortælle deres historie i håb om, at det får endnu flere til at lade bilen stå, når de har drukket alkohol.

Dodo mistede sin søster i en spritulykke. Se hendes historie 

Kent mistede sin bror og Sanni mistede sin søn i en spritulykke. Nu advarer de andre mod at køre spritkørsel. Se videoen "Det opkald alle forældre frygter":

- Vi håber, at de her personlige historier vil minde flere om, at risikoen ved at køre spritkørsel er alt for høj, når man ser på de personlige omkostninger, som ulykkerne alt for ofte fører med sig, siger Mogens Kjærgaard Møller, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Trafikofre fortæller unge om spritulykker

Spritkørsel rammer i hele landet og alle aldersgrupper. For at sikre, at fremtidens trafikanter bliver bedre til at lade bilen stå, når de har drukket alkohol, har Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden en særlig indsats rettet mod de unge. Indsatsen hedder Sikker Trafik LIVE.

Her tager pårørende til trafikdræbte eller personer, der selv er kommet alvorligt til skade i en trafikulykke, ud på skoler og ungdomsuddannelser for at tale direkte med eleverne.

Sådan stopper du en spritbilist 

Når året er omme har minimum 400 skoler og ungdomsuddannelser haft besøg, og flere end 24.000 af skolernes ældste elever har hørt en personlig historie om en voldsom spritulykke. Formålet er at få flere af de unge til at tænke over deres adfærd i trafikken.

- Vi ved, at de her personlige foredrag går ind under huden på de unge og påvirker dem i høj grad. Vi kan se, at det får flere af de unge til at tænke mere over deres egen og vennernes adfærd i trafikken. Det får også flere af dem til at blande sig, hvis en af vennerne vil køre efter at have drukket for meget alkohol, siger Dorte McGugan Pedersen, udviklingschef, TrygFonden.

Det får du i straf, hvis du kører spritkørsel

Fakta: Sigtelser for spritkørsel per politikreds, 2016 (kilde: Rigspolitiet)

 • Nordjylland: 793
 • Østjylland: 590
 • Midt- og Vestjylland: 892
 • Sydøstjylland: 711
 • Syd- og Sønderjylland: 620
 • Fyn: 687
 • Sydsjælland og Lolland-Falster: 675
 • Midt- og Vestsjælland: 622
 • Nordsjælland: 520
 • Københavns Vestegn: 345
 • København: 695
 • Bornholm: 53
 • I alt: 7.203

Kontakt:
Erik Terp Jensen, chef for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter: 25564190.
Mogens Kjærgaard Møller, adm. Direktør, Rådet for Sikker Trafik: 40367801.
Søren Ørsted Pedersen, pressechef, Rådet for Sikker Trafik: 22327009.
Karen Bøgedal, pressechef, TrygFonden: 30563432.