14.10.2016

Ny indsats skal gøre børn trafiksikre

Når man er ny i trafikken, er der mange ting, man skal lære, så det ikke går galt. Nu lancerer Rådet for Sikker Trafik, DR Ramasjang og Nordea-fonden et nyt trafikunivers, der med humor og viden skal lære de 3 - 6-årige børn at komme sikkert gennem trafikken (regionale tal sidst i pressemeddelelsen på antal 3-6-årige i hver politikreds).

Ny indsats skal gøre børn trafiksikre: Ny indsats skal gøre børn trafiksikre

Hvor er det mest sikkert at gå over vejen, hvad betyder trafikskiltene, og hvorfor er det vigtigt med lygter på cyklen og reflekser på tøjet? Der er meget, som de små børn skal lære, så de ikke kommer til skade i trafikken.

Derfor har Rådet for Sikker Trafik og DR Ramasjang indgået et samarbejde, som støttes af Nordea-fonden med otte millioner kroner. Den nye indsats skal klæde de mindste børn på til en trafiksikker fremtid. Det sker med et nyt trafikunivers, som DR Ramasjang har lavet på TV og web. Der kan de mindste børn møde de to karakterer ’Sikker & Søn’, som i børnehøjde og med konkrete eksempler lærer børnene, hvordan de skal opføre sig i trafikken.

- Vi har i Danmark en god og lang tradition for at klæde børnene godt på med trafikviden. Det er medvirkende til, at meget få børn i dag kommer til skade i trafikken. Vi håber, at det nye trafikunivers vil få endnu flere børn og deres forældre til at interessere sig for trafik, så børnene lærer at færdes sikkert, når de en dag skal ud på egen hånd, siger Karina Petersen, underdirektør i Rådet for Sikker Trafik.

Besøg trafikuniverset her.

Afløser for Børnenes Trafikklub
’Sikker & Søn’ er et nyt alternativ til Børnenes Trafikklub, der de sidste godt 40 år har haft fokus på at lære børn at blive dygtige trafikanter. Da Rådet for Sikker Trafik i sin tid lancerede Børnenes Trafikklub, var omkring halvdelen af en årgang medlemmer af klubben.

Men i 2015 var antallet af medlemmer faldet til omkring ti procent. Det betød, at mange børn ikke fik den helt basale og vigtige trafiktræning, og derfor besluttede Rådet for Sikker Trafik at lukke Børnenes Trafikklub og finde på en ny måde at gøre børnene trafiksikre på. Nu står afløseren klar i form af ’Sikker & Søn’ på DR Ramasjang, som kan ses af alle børn.

Leg og læring gør børn trafiksikre
Trafikuniverset ’Sikker & Søn’ skal inspirere forældrene til at tage deres børn med ud i trafikken for at øve de mange spilleregler, der gælder i trafikken. Børnene lærer bedst ved at komme ud i trafikken sammen med en voksen.

- På DR Ramasjang har vi både lært børn om tal og bogstaver – og vi skal selvfølgelig også lære børn om noget så vigtigt som trafik. Med ’Sikker & Søn’ tager vi trafikklubben ind i et nyt univers, der passer til den medievirkelighed, børn i dag befinder sig i. Der er en verden til forskel fra dengang trafikklubben bl.a. talte en halvårlig postpakke og den klassiske trafik-ske til i dag, hvor oplysning og læring må gribes helt anderledes an. Vi håber, at børnene og deres forældre tager godt imod det nye trafikunivers, siger Morten Skov, kanalredaktør for DR Ramasjang.

Nordea-fonden støtter projektet, da indsatsen flugter godt med fondens formål om at støtte projekter, som giver danskerne lyst til alle former for motion, leg og bevægelse.

- Projektet inspirerer både børn og voksne til at lade bilen stå og få nogle fælles sjove oplevelser sammen. Leg og bevægelse fra barnsben er afgørende for gode motionsvaner resten af livet, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Få gode råd og trafikøvelser direkte i indbakken
Har man et barn mellem to og fem år, kan man også tilmelde sig Rådet for Sikker Trafiks gratis træningsforløb og få tilsendt gode råd og øvelser på mail, som passer præcist til barnets alder.

Tilmeld dig træningsforløbet og modtag øvelser, der passer til dit barns alder: www.sikkertrafik.dk/træn

Tre gode trafikråd til forældre med børn i alderen 3 til 6 år:

 1. Sæt ord på trafikken: Når I er ude at gå, så tal med dit barn om det, I oplever i trafikken.
 2. Se trafikken med dit barns øjne: Gå ned i knæ, når I taler om trafikken. Så kan du se, hvor lidt dit barn kan se i trafikken.
 3. Vær en god rollemodel i trafikken: Dit barn ser dig som rollemodel og lærer mere af, hvad du gør, end hvad du siger.

Om trafikuniverset ’Sikker & Søn’:
Trafikuniverset ’Sikker & Søn’ udspringer af et nyt samarbejde mellem Rådet for Sikker Trafik og DR Ramasjang og støttes af Nordea-fonden. Serien sendes i 20 afsnit på DR Ramasjang fra mandag d. 17. oktober kl. 17.30. ’Sikker og søn’ skal gøre børn nysgerrige på trafikken, give dem konkret viden samt inspirere forældre til at træne trafik sammen med deres børn – både til fods og på cykel.

Her kan du se, hvor mange 3-6-årige, der er i hver politikreds (kilde: Danmarks Statistik):

 • København: 33.578.
 • København Vestegn: 20.421
 • Nordsjælland: 26.732.
 • Bornholm: 1.268.
 • Midt- og Vestsjælland: 19.431.
 • Sydsjælland og Lolland-Falster: 14.335.
 • Fyn: 20.286.
 • Syd- og Sønderjylland: 18.735.
 • Sydøstjylland: 22.952.
 • Østjylland: 25.143.
 • Midt- og Vestjylland: 26.400.
 • Nordjylland: 21.546.

Kontakt:
Karina Petersen, underdirektør, Rådet for Sikker Trafik: 40 35 39 76.
Tine Wickers, kommunikationschef, Nordea-fonden: 40 70 37 84.
Katrine Pedersen, kommunikationsrådgiver, DR Kommunikation og Presse: 28 54 51 30.