23.06.2016

Kom sikkert hjem fra Sankt Hans

I aften vil tusinder af mennesker mødes til bål og hygge for at fejre Sankt Hans. Husk at lade bilen stå, hvis I har drukket, lyder det nu fra Rådet for Sikker Trafik og politiet.

Kom sikkert hjem fra Sankt Hans: Kom sikkert hjem fra Sankt Hans

Midsommer, hygge, glade mennesker og sang omkring bålet - og så et par kolde øl. Traditionen tro vil der blive drukket en del alkohol, når vi i aften nyder midsommerfesten.
 
Det øger risikoen for spritkørsel på vejene, når folk skal hjem. Tidligere undersøgelser fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden viser, at folk har svært ved at vurdere, hvornår de er ædru nok til at køre.
 
Derfor har Rådet for Sikker Trafik sammen med Midt- og Vestjyllands Politi fået lavet et kampagnefoto, der lige nu florerer på de sociale medier bl.a. Facebooksiden "Stop Spritkørsel": www.facebook.com/stopspritkoersel. Billedet forestiller en beruset heks, der bliver stoppet af en flyvende politikontrol.
 
- Hvert år er spritulykker årsag til voldsomme ulykker på vejene. Husk at aftale på forhånd, hvem der kører hjem fra Sankt Hans-festen, så man ikke risikerer at sætte sig bag rattet med for mange promiller i blodet, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
 
Over sommeren sætter Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og kommunerne fokus på spritkørsel, da der sker alt for mange spritulykker på vejene om sommeren. Alle landets politikredse sætter ind med spritkontroller. Alene i uge 23 (6. - 12. juni) stoppede og sigtede politikredsene 126 bilister for spritkørsel og 122 for narkokørsel.
 
Bytur, hyggetur og spritkørsel
En undersøgelse fra Danske Regioner blandt flere end 4.000 dømte spritbilister viser at 34 % af spritbilisterne blev taget i forbindelse med en bytur og 15 % i forbindelse med en hyggetur.
 
I hvilken situation blev du taget?

  • Bytur: 34 %
  • Hyggetur: 15 %
  • Dagen derpå: 13 %
  • Til og fra arbejde: 9 %
  • Hverdagssituation: 9 %
  • Andet/ikke besvaret: 20 %

(kilde: Alkohol, Narko og Trafikkurser, Danske Regioner, 2015).
 
Fakta:
Omkring hver 5 trafikdræbte mister livet i en spritulykke.
 
Hvad er straffen for spritkørsel og hvor lang tid tager det, før man er ædru? Få svar på spørgsmålene på Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside: https://www.sikkertrafik.dk/raad-og-viden/i-bil/spirituskoersel
 
Kontakt:

Michelle Laviolette, seniorprojektleder, Rådet for Sikker Trafik: 24 96 11 44.
Søren Ørsted Pedersen, pressechef, Rådet for Sikker Trafik: 22 32 70 09.
Henrik Glintborg, vicepolitiinspektør, Midt- Vestjyllands Politi: 72 58 27 04.