03.12.2015

Hvem skal køre dig hjem?

Vi bør blive bedre til at hjælpe hinanden sikkert hjem, når vi har nydt alkohol, lyder det fra politiet og Rådet for Sikker Trafik. Alkohol er involveret i alt for mange alvorlige ulykker i trafikken. Politiet sender nu kraftig opfordring til bilisterne om at lade bilen stå, når man har drukket.

Hvem skal køre dig hjem?

Hvem skal køre dig hjem?: Hvem skal køre dig hjem?

I en ud af fem dødsulykker i trafikken er der alkohol involveret, viser de nyeste ulykkestal fra Vejdirektoratet. Selv om antallet af spritbilister på vejene er faldet kraftigt over årene, så er alkohol stadig en af de største dræbere i trafikken. Derfor sætter politiet i de her uger ekstra ind med spritkontrol på vejene i forbindelse med de mange julefrokoster.

Men kontrol gør det ikke alene. Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og politiet går nu alternative veje for at få flere til at lade bilen stå og hjælpe hinanden sikkert hjem, når den sidste juleøl er drukket og festmusikken stopper.

”Jeg kører-kortet” får dig hjem

I forbindelse med den aktuelle kampagne mod spritkørsel ”Klar til et pust?”, introducerer Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden nu en løsning, der skal få flere sikkert hjem.

På hjemmesiden www.jegkorerkort.dk kan man lave et elektronisk og personligt gavekort, som man sender til en ven, kæreste, familiemedlem eller god kollega. Værdien af gavekortet er en sikker hjemkørsel fra en fest.

- Et meget stort flertal af danskerne tager afstand fra spritkørsel. Men for mange er det stadig grænseoverskridende at blande sig, hvis en kammerat fisker bilnøglerne frem efter at have drukket. Nu giver vi folk mulighed for at forebygge spritkørsel ved at sende hinanden et digitalt og personligt gavekort, hvor man lover at hente og køre en ven sikkert hjem efter en fest, siger Søren Ørsted Pedersen, pressechef i Rådet for Sikker Trafik.

Taxa eller ambulance?

Politiet kommer hvert år ud til mange ulykker, der kunne have været undgået, hvis folk ikke havde blandet trafik og alkohol. Midt- og Vestjyllands Politi er en af de politikredse, der er hårdt ramt af spritulykker.

De har nu lavet et alternativt julekort inspireret af en tidligere kampagne fra blandt andet Island og Norge. Med billedet vil politiet minde bilisterne om, hvilke konsekvenser det kan have, hvis man kører spritkørsel.

- Der sker alt for mange tragiske ulykker på grund af spritkørsel. Formålet med den her specielle julehilsen er at få flere til at lade bilen stå, når de har drukket. Samtidig er det også vigtigt, at omgivelserne griber ind, når en person vil køre efter at have nydt for eksempel juleøl, snaps eller vin, siger Henrik Glintborg, vicepolitiinspektør hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Fakta: 

Dræbte og alvorligt tilskadekomne i spritulykker 2010 – 2014, hvor en fører af et motoriseret køretøj har været spirituspåvirket. Fordelt per politikreds (kilde: Vejdirektoratet):

• Bornholm: 11 tilskadekomne / 1 dræbt.
• Fyn: 121 tilskadekomne / 16 dræbt.
• Kbh Vestegn: 33 tilskadekomne / 5 dræbt.
• København: 53 tilskadekomne / 12 dræbt.
• Midtvestjylland: 168 tilskadekomne / 27 dræbt.
• Midtvestsjælland: 101 tilskadekomne / 23 dræbt.
• Nordjylland: 138 tilskadekomne / 23 dræbt.
• Nordsjælland: 56 tilskadekomne / 9 dræbt.
• Syd- og Sønderjylland: 130 tilskadekomne / 18 dræbt.
• Sydsjælland + Lolland-Falster: 87 tilskadekomne / 21 dræbt.
• Sydøstjylland: 101 tilskadekomne / 14 dræbt.
• Østjylland: 86 tilskadekomne / 18 dræbt.
• I alt: 1085 tilskadekomne / 187 dræbt.

Nederst i pressemeddelelsen kan du downloade billedet fra Midt- og Vestjyllands Politi "Hvem skal køre dig hjem?"

Kontakt:

Henrik Glintborg, vicepolitiinspektør, Midt- og Vestjyllands Politi: 72 58 27 04.
Søren Ørsted Pedersen, pressechef, Rådet for Sikker Trafik: 22 32 70 09.

Download pressefoto "Hvem skal køre dig hjem?"

Hvem skal køre dig hjem?
Hvem skal køre dig hjem?
Download