03.08.2017

Børn og trafik er en leg

Det kan være legende let, når børn skal lære at gå og cykle sikkert i trafikken. Det viser erfaringerne med et nyt trafikunivers for de mindste børn på DR Ramasjang, som Rådet for Sikker Trafik er medafsender på. Nu er nye programmer klar til de mindste børn.

Børn og trafik er en leg: Børn og trafik er en leg

Humor, populære sange og sjove lege har fået flere forældre ud i trafikken for at lære deres børn, hvordan man går og cykler sikkert på vejen.

Det viser en evaluering af de første afsnit af DR Ramasjang-programmet ’Sikker & Søn’, hvor en far og hans søn udsætter sig selv for utallige udfordringer i trafikken og samtidig får afleveret mange nyttige trafiktips til de børn, der ser med.

Det er Rådet for Sikker Trafik, Nordea-fonden og DR, der står bag programmerne, som er en afløser fra Børnenes Trafikklub, der i årtier har lært de mindste børn om reglerne i trafikken.

- Med ’Sikker & Søn’ prøver vi at lege med budskaberne om trafiksikkerhed på en sjov, involverende og pædagogisk måde, som fanger børnene. ’Sikker & Søn’ er en fantastisk afløser til Børnenes Trafikklub og når samtidig ud til langt flere børn, end trafikklubben gjorde, siger Karina Petersen, underdirektør i Rådet for Sikker Trafik.

Rød mand stå, grøn mand gå

’Sikker & Søn’ foregår i en nedlagt flyhangar, der er indrettet som en fantasifuld legeplads for børn. I hvert afsnit står de to hovedpersoner, Sikker & Søn, overfor en udfordring. Det kan for eksempel være, hvordan man sikkert krydser vejen, hvorfor man bør bruge cykelhjelm, hvad trafikskiltene betyder eller hvorfor man skal have lys på cyklen.

En evaluering af programmerne, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik, viser, at det er lykkes at lege de trafiksikre budskaber ind hos børnene og deres forældre med de humoristiske tv-programmer.

Ni ud af ti forældre siger i undersøgelsen, at det er relevant med tv-programmer, der fokuserer på trafikundervisning til børn. Og cirka 40 % af de adspurgte forældre med børn i alderen 3-6 år, siger, at de har været ude at træne i trafikken med deres barn efter at have set ’Sikker & Søn’.

- Det er meget positivt, at programmerne får mange børn og voksne ud at gå og cykle i trafikken, da den praktiske trafiktræning er med til at gøre børnene mere sikre i trafikken. Og når vi samtidig kan se, at flere forældre desuden køber en cykelhjelm til sig selv i ønsket om at være gode rollemodeller, kan vi ikke være andet end glade for de resultater, siger Karina Petersen, underdirektør i Rådet for Sikker Trafik.

Derfor vender programmet ’Sikker og Søn’ nu tilbage på DR Ramasjang med 20 nye tv-programmer fra mandag den 7. august. Se de nyeste afsnit af ’Sikker og Søn’ på DR Ramasjangs hjemmeside

På vores temaside om børn i trafikken, kan du som forældre få gode råd og øvelser, der gør dit barn til en sikker trafikant.

Spil, læs og leg med derhjemme

Udover det digitale univers, udkommer ’Sikker & Søn’ også i en analog udgave. Den 24. august bliver ’Ramasjangs store trafikbog’ nemlig udgivet af Forlaget Carlsen, hvor man med bogens 10 sjove historier og 20 gode trafikøvelser kan træne trafiksikkerhed og få et grønt klistermærke – præcis som ’Sikker & Søn’ på tv og i Ramasjang-app’en.

Se ’Sikker & Søn’ på DR Ramasjang og DR TV mandag til fredag fra den 7. august klokken 06.55 og 17.30.

Om ’Sikker og Søn’:

DR Ramasjang-programmerne ’Sikker og Søn’ er en afløser fra Børnenes Trafikklub, der blev lukket i 2015. En evaluering af programmerne fra januar 2017, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik viser, at programmerne gør en forskel:

 • Ni ud af ti forældre synes, det er relevant, at DR Ramasjang sender trafikundervisning til børn, og forældrene synes tilmed, det er god trafikundervisning.
 • Programmerne har fået 60 % af forældrene til at tænke, det er vigtigt at trafiktræne med sit barn.
 • Cirka 40 % af forældrene har på grund af ’Sikker og Søn’ været ude at træne i trafikken med deres barn.
  (kilde: Epinion for Rådet for Sikker Trafik, januar 2017).

Kontakt:

Karina Petersen, underdirektør, Rådet for Sikker Trafik: 40353976.

Søren Ørsted Pedersen, pressechef, Rådet for Sikker Trafik: 22327009.

 

 • Pressekontakt

  • Du kan kontakte Rådet for Sikker Trafiks presseafdeling alle dage på tlf.: 39 16 39 69

  • Leder du efter kontaktinfo til en medarbejder i Rådet for Sikker Trafik? Klik her
 • Pressemeddelelser

  • Læs vores seneste pressemeddelelser: Klik her 
  • Vil du modtage pressemeddelelser fra Rådet for Sikker Trafik? Tilmeld dig her
 • Pressebilleder og video

  • Find og download indhold fra uopmærksomhedskampagnen: Klik her
  • Find og download generelle pressefotos: Klik her
  • Find og download fotos af Rådet for Sikker Trafiks ledelse og talspersoner: Klik her
 • Statistik

  • Se statistik over trafikulykker og adfærd i trafikken fx i forhold til uopmærksomhed, fart, spritkørsel etc.: Klik her
 • Casehistorier

  • Se eksempler på videoer med cases fra Rådet for Sikker Trafik: Klik her
  • Hvis du ønsker en case til din journalistiske historie, så kontakt Rådet for Sikker Trafiks presseansvarlige.
  • Del din historie: Har du været involveret i en ulykke eller er du pårørende til en trafikskadet person? Klik her
 • Høringssvar: Her kan du læse Rådet for Sikker Trafiks seneste høringssvar

 • Sociale medier - Følg Rådet For Sikker Trafik på: