13.09.2015

Alt for mange bilister er uopmærksomme

Mejeriselskabet Arla har gennem flere år haft fokus på trafiksikkerhed, hvilket har givet en kraftig reduktion i antallet af skader i trafikken. Det er en af grundene til, at selskabet i dag vandt Sikker Trafik Erhverv-prisen 2015, som Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension står bag.

Alt for mange bilister er uopmærksomme: Alt for mange bilister er uopmærksomme

Det kniber med koncentrationen, når mange bilister har foden på speederen og færdes i trafikken. Alt for mange er optaget af at trykke på deres radio eller GPS, tjekke smartphone eller finde ting i handskerummet.

I en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, har man interviewet 1009 bilister, der inden for det sidste år har været ved at køre galt eller har kørt galt. 44 % af dem fortæller, at de var uopmærksomme, da det skete. 

- Det er bekymrende, at så mange bilister er uopmærksomme bag rattet. Uopmærksomhed er skyld i at alt for mange mennesker betaler den ultimativt højeste pris, når de bliver ramt af en trafikulykke. Derfor sætter vi ind med en kampagne for at få flere til at koncentrerer sig om trafikken, når de sidder bag rattet, siger Mogens Kjærgaard Møller, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Overser de andre i trafikken

I de kommende uger (14. sept. – 4. okt.) vil Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension og Kommunerne i Danmark med en fælles kampagne minde flere om budskabet ”Kør bil, når du kører bil”. 

En ny kampagnefilm (filmen kan ses på www.sikkertrafik.dk/kørbil) vil blive vist på landsdækkende tv i alle tre uger, hvor man følger en mandlig bilist, der på grund af uopmærksom overser alle andre trafikanter og ender i en ulykke. Det skal minde flere om, at selv få sekunders uopmærksomhed kan få alvorlige konsekvenser. 

På kommunernes parkeringspladser vil der i kampagneperioden blive sat store plakater op, som skal minde bilister om at tjekke sms, mails, sociale medier og finde ting frem, før de sætter bilen i gear og træder på speederen. 

- I forsikringsbranchen har vi i den grad interesse i at forebygge skader – også i trafikken, hvor de nye tal tydeligt viser, hvor galt det kan gå, når man lader sig distrahere under kørslen. Én ting er de materielle skader, for de kan i mange tilfælde repareres og erstattes. Men personskader er langt mere alvorlige, hvor følgerne kan være invaliditet eller i værste fald dødsfald. Derfor må og skal vi have nedbragt de skader, siger Hans Reymann-Carlsen, underdirektør i Forsikring & Pension.

På kampagnesitet www.sikkertrafik.dk/kørbil kan man teste, hvor langt man kører, mens man skriver en sms. Desuden kan man få gode råd til at undgå uopmærksomhed i trafikken i forhold til brug af mobil, kørsel med børn i bilen, ferietur og erhvervskørsel.

*Note: Undersøgelsen er gennemført i første halvdel af 2015 af Promonitor for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension. 1009 bilister, som inden for det sidste år har været ved at køre galt eller har kørt galt er blevet adspurgt.

Gode råd:

• Indstil din GPS, find musikken, skru låget af vandflasken og tag solbrillerne frem inden du kører
• Sørg for, at børnene er beskæftiget
• Sluk telefonen, hvis du ikke kan lade være med at blive distraheret af den
• Hold ind til siden hvis børnene på bagsædet er urolige og kræver meget af din opmærksomhed. 
• Lad være med at rode efter ting, du taber. Find dem, når du kommer frem. 
• Brug aldrig håndholdt mobiltelefon mens du kører
• Hold ind til siden, hvis en samtale kræver din fulde opmærksomhed. 
• Drop sms, sociale medier, mails etc. på mobilen, mens du kører.

Kontakt:
Lisbeth Sahl, seniorprojektleder, Rådet for Sikker Trafik: 42 42 70 27.
Søren Ørsted Pedersen, pressechef, Rådet for Sikker Trafik: 2232 70 09.
Jesper Hjorth Jespersen, kommunikationskonsulent, Forsikring & Pension: 41 91 91 02.