04.07.2018

Alkoholfri øl hitter hos danskerne

Stadig flere danskere åbner en alkoholfri øl, viser tal fra Bryggeriforeningen. Det kan gavne trafiksikkerheden, hvis flere serverer øl med lav alkoholprocent til øldrikkende gæster, der skal køre hjem, mener Rådet for Sikker Trafik.

Alkoholfri øl hitter hos danskerne: Alkoholfri øl hitter hos danskerne

De fleste danskere tager skarpt afstand fra spritkørsel, men alligevel viser en opgørelse fra Vejdirektoratet, at antallet af spritulykker steg sidste år. I 2017 var der en påvirket fører involveret i 12 % af alle trafikulykker.

Hvis den udvikling skal ændres, så er der måske hjælp at hente i en ny tendens, der breder sig blandt de øldrikkende danskere.

Nye tal fra Bryggeriforeningen viser, at danskerne i stigende grad tager øl med en lav alkoholprocent til sig. På kun fire år er salget af alkoholfri øl er steget med 241 procent, og alene i 2017 kom der 17 nye øl på markedet med mindre end 3 procent alkohol.

- Hvis man får gæster, der er kørende i bil, og som gerne vil kunne skåle med til middagen, så er det oplagt at servere drikkevarer uden eller med kun meget lidt alkohol i stedet for øl og vin med høje procenter, siger Jeppe Holm Gudmandsen, pressemedarbejder i Rådet for Sikker Trafik.

Mange i tvivl om deres promille
Sidste år viste en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, at 13 % af danskerne har kørt bil, selv om de var i tvivl om deres promille. Mange gange var det i forbindelse med en grillaften, middag eller familiefest, viser undersøgelsen, der blev gennemført blandt 1.400 bilister.

Derfor opfordrer både Rådet for Sikker Trafik og Bryggeriforeningen nu til, at flere overvejer, hvilke drikkevarer de skænker til deres sommergæster, hvis nogle af dem skal køre hjem i bil.

Et godt alternativ til de traditionelle drikkevarer er at servere alkoholfri øl, da det vil betyde, at færre risikerer at køre spritkørsel hjem fra en hyggelig aften. Og smagsmæssigt kan man være helt rolig ved at stille alkoholfri øl på bordet til gæsterne, lyder det fra Bryggeriforeningen.

- Stadig flere bryggerier tilbyder forbrugerne flere alkoholfrie øl at vælge imellem, og brygmestrene er blevet bedre til at fremstille alkoholfrit øl, der smager rigtigt godt. For fire år siden var der kun enkelte danske øl uden alkohol på butikshylderne, men nu er udvalget meget større, siger Louis Illum Honoré, Kommunikationschef i Bryggeriforeningen.

Salg af alkoholfri øl (mellem 0,0 % – 0,5 % alkohol) i Danmark (kilde: Bryggeriforeningen):

  • 2014: 938.700 liter.
  • 2015: 2.149.700 liter.
  • 2016: 2.695.400 liter.
  • 2017: 3.209.000 liter.

Fakta: Hvad er alkoholfri øl?
Ifølge dansk lovgivning må en øl betegnes som alkoholfri, hvis den indeholder 0,5 % alkohol eller derunder.

Fakta om lette øl:
Som en mellemting mellem almindelige øl og alkoholfrie øl (max. 0,5 procent alkohol), er flere bryggerier begyndt at lave lette øl også kendt som frokostøl. Disse øl er kendetegnet ved, at de har en alkoholprocent på under 3 %, hvilket betyder, at en halv liter af denne type øl svarer til cirka en genstand. På øllens etikette kan man læse, hvor mange genstande den konkrete øl svarer til.

Kontakt:
Jeppe Gudmandsen, pressemedarbejder, Rådet for Sikker Trafik: 28115863.
Louis Illum Honoré, kommunikationschef, Bryggeriforeningen: 51588796.