25.05.2018

8 ud af 10 cyklistulykker sker i myldretiden

Mange cyklistulykker sker i kryds i myldretiden, fordi vi har travlt og glemmer at orientere os ordentligt. Rådet for Sikker Trafik opfordrer nu til, at cyklister og bilister bruger to sekunder mere på at kigge sig for, så mange ulykker kan undgås.

8 ud af 10 cyklistulykker sker i myldretiden: 8 ud af 10 cyklistulykker sker i myldretiden

I myldretiden er der mange cyklister og bilister, der skal igennem trafikken, og som krydser hinandens veje. Samtidig har mange travlt og tænker måske allerede på dagens første arbejdsopgaver, og det betyder, at tankerne er et andet sted end på trafikken. Derfor kan Rådet for Sikker Trafiks kampagnebudskab "Brug 2 sek. mere", der handler om at orientere sig bedre i kryds, ses på skilte og asfaltgrafikker i nærheden af kryds landet over.

Kombinationen af tæt trafik og uopmærksomhed slår igennem på ulykkesstatistikken for cyklister. Der sker nemlig flest alvorlige cyklistulykker på hverdage mellem klokken 6 og 8.30 om morgenen og om eftermiddagen mellem klokken 14 og 17.

- Tallene viser, at cyklistulykkerne ofte sker på vej til og fra arbejde, hvor vi har travlt. Når vi skynder os på arbejde og tænker på dagens første opgaver, risikerer vi at miste fokus på trafikken omkring os, og derfor minder vi om, at bilister og cyklister bør huske at bruge to sekunder mere på at orientere sig i kryds. På den måde kunne mange alvorlige ulykker undgås, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Det kan cyklister aktivt gøre for at blive set

Hvis man som cyklist gerne vil gøre alt, hvad man kan, for at blive set i trafikken, er det en god ide at tage pangfarver på. Især i dagslys gør pangfarver det lettere for bilister at få øje på cyklisterne.

Overvejer du at cykle med pangfarvet tøj, er det faktisk ikke nødvendigt at have det på fra top til tå. En pangfarvet hjelm, handsker eller betræk til din rygsæk øger synligheden markant og gør en forskel. Men husk, at du selvfølgelig stadig skal være opmærksom, når du cykler og orientere dig grundigt.

Hvordan virker pangfarver?

Andre trafikanter har lettere ved at se cyklister i pangfarver, fordi øjets nethinde er allermest følsom over for de gule, orange og grønne farver. Vi lægger simpelthen mere mærke til dem - også i trafikken. Farverne virker ved at omdanne ultraviolet lys til synligt lys, som vi kan opfatte med øjet. Derfor ser farverne "selvlysende" ud.

Gode råd til at undgå ulykker i kryds:

Til cyklisterne

  • Brug 2 sek. mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje.
  • Vær opmærksom på højresvingende biler bagfra og venstresvingende biler forfra.

Til bilisterne

  • Brug 2 sek. mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje.
  • Vær opmærksom på cyklister, når du skal svinge til højre eller venstre.
  • Sænk farten.

Her finder du rapporten om pangfarver fra Aalborg Universitet.

Om kampagnen:
Interaktiv film

Læs mere om kampagnen ”Brug 2 sek. mere”.

Find oversigt over deltagende kommuner.

Kontaktinformation:
Michelle Laviolette, seniorprojektleder, Rådet for Sikker Trafik: 2496 1144.
Jeppe Gudmandsen, pressemedarbejder, Rådet for Sikker Trafik: 2811 5863.


Pressemeddelelser

Hold dig orienteret om nye kampagner og undersøgelser om trafiksikkerhed ved at tilmelde dig til vores pressemeddelelser, som du også kan læse herunder.

Når du vælger at abonnere på vores pressemeddelelser, giver du os tilladelse til at gemme din mailadresse og dit navn. Vi passer godt på dine oplysninger. Du kan læse mere i vores persondatapolitik.

Pressemeddelelser og nyheder