By- og rutebus

I bybus er der ikke krav om at bruge sele.

Bybus stop ved helle

Selv om der ikke er seler i by- og rutebusser, er de meget sikre at køre med. Det er bedst at sidde ned, hvis det er muligt. Så mister du ikke balancen, hvis bussen bremser.

Hvis der er en anden, der har mere brug for at sidde ned end dig (fx ældre eller små børn), så tilbyd dem gerne dit sæde. Det er god stil og hjælper dem, så de ikke falder.

I bybusser samt i busser, der kører i rute og er indrettet med mindst 20 % ståpladser, er der ikke krav om at bruge sele. Disse busser har typisk heller ikke seler. Det skyldes flere ting:

  • Busserne kører typisk ret langsomt og har deres egne busbaner på mange strækninger. Buschaufføren har et rigtig godt udsyn pga. de store forruder og ruder i døren. Busserne er typisk meget synlige med markante farver, så man ikke overser dem. Det er alt sammen med til at nedsætte risikoen for ulykker markant. Samtidig er busserne pga. deres høje vægt meget modstandsdygtige overfor trafikuheld.
  • Der er typisk ca. dobbelt så mange ståpladser som siddepladser i en bybus. Og man kan ikke spænde de stående fast.
  • Passagerne skal ud og ind hele tiden. Det vil tage alt for lang tid, hvis alle skulle spænde selen op og i hele tiden.

Reglerne for bybusser og seler er fælles for hele EU.


Rådet for Sikker Trafiks nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne tilmelde mig nyhedsbrevet

Hold dig opdateret om nye regler i trafikken, få gode råd til at færdes sikkert og quiz dig klogere om trafik.

Nyhedsbrevet udkommer cirka en gang om måneden.

Se også: