Lad bilen stå, hvis du er i tvivl

Der skal ikke meget til, før de fleste når grænsen for spirituskørsel på 0,5 promille. Og du har sikkert stået i en situation, hvor du var i tvivl om, hvorvidt du var i stand til at køre bil. Det sikreste er at lade bilen stå derhjemme, hvis du ved, at du vil drikke alkohol.

Se her, hvordan alkohol kan påvirke dit syn:

Alkohol kan give dig tunnelsyn. Klik på promillerne og se en simulering af, hvad der sker med dit syn.

Forbrænding af alkohol

Lad bilen stå, hvis du er i tvivl: Forbrænding af alkohol

Sådan ender Jens som spritbilist

Her kan du læse et eksempel på forbrændingstider. Vi anbefaler, at du maksimalt drikker én genstand, hvis du skal køre hjem. Vælger du at feste igennem, anbefaler vi, at du tidligst kører bil igen om eftermiddagen næste dag.

Jens er en mand på 80 kg. Han er til familiefest, der varer fra kl. 19.00 til kl. 03.00, og han drikker:

 • Velkomstdrink: 1 genstand
 • Forret: 2 genstande
 • Hovedret: 3 genstande
 • Dessert: 1 genstand
 • Kaffe: 1 genstand
 • Efter middagen og frem til natmad: 6 genstande.

I alt: 14 genstande.

Forbrændingen går først rigtigt igang efter ca. 45 minutter. Herefter forbrænder Jens ca. 1 genstand for hver time og 15 minutter. Det betyder, at Jens fra kl. 19.45 til 03.00 (7,25 timer) forbrænder 5,8 genstande (7,25:1,25=5,8).

Kl. 8.00 næste morgen henter han rundstykker. Der er nu gået yderligere 5 timer, og han har forbrændt 4 genstande mere (5:1,25=4).

I alt har han altså forbrændt 9,8 genstande (5,8+4) kl. 8 om morgenen. Det svarer til, at han stadig har en promille på 0,93. Han er nu spritbilist.

Hvor stor bliver hans bøde?

Bliver Jens stoppet af politiet, vil han få følgende straf, hvis det er første gang, at han bliver taget for spirituskørsel:

Jens tjener 30.000 kr. om måneden (brutto), og bliver taget med en promille på 0,93. Han får ca. 13.000 kr. i bøde. Han får også frakendt kørekortet betinget. Det betyder, at han skal bestå en ny teori- og køreprøve inden for 6 måneder. Dumper han til en af prøverne, skal han aflevere kørekortet og får det først tilbage, når han har bestået begge prøver.

Oven i det skal han gennemføre et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik). Kurset varer 12 timer fordelt på 4 lektioner à 3 timer, og det koster 3200 kr.

Kilde: Fakta om alkohol fra Regionernes ANT-kursus. 

Hvornår er Katrine ædru?

Lad bilen stå, hvis du er i tvivl: Hvornår er Katrine ædru?

Sådan ender Katrine som spritbilist?

Katrine skal til en venindes 40 års fødselsdag. Festen starter kl. 19.00 og slutter kl. 03.00. Katrine drikker:

Velkomstdrink: 1 genstand
Forret: 2 genstande
Hovedret: 2 genstande
Dessert: 1/2 genstand
Kaffe: 1/2 genstand
Efter middagen og frem til natmad: 3 genstande.
I alt: 9 genstande.

Katrine vejer 65 kg og forbrænder derfor ca. 1 genstand på 1 time og 45 minutter. Forbrændingen går dog først rigtigt igang efter ca. 45 minutter. Det betyder, at Katrines promille først vil ramme 0 kl. 11.45 næste dag.

Katrine skal køre sin søn til fodboldkamp næste morgen og føler sig egentlig også frisk nok til at køre. Men da Katrine i god tro kører næste morgen, er hun spritbilist!

Det er alt for kompliceret at regne promillen ud efter en våd aften. Hold dig derfor maks til 1 genstand, hvis du skal køre.

Kilde: Fakta om alkohol fra Regionernes ANT-kursus. 

157 grunde til at stoppe spritkørsel

Lad bilen stå, hvis du er i tvivl: 157 grunde til at stoppe spritkørsel

Der er mange gode grunde til, at vi sammen skal stoppe spritkørsel: I perioden 2011-2015 mistede 157 mennesker livet i en spritulykke.

Her kan du se antallet af dræbte i spritulykker 2011- 2015 fordelt på landets politikredse.

Servér festlige drinks uden alkohol

Lad bilen stå, hvis du er i tvivl: Servér festlige drinks uden alkohol

Opskriften på en festlig aften, der slutter sikkert: Sørg for lækre drinks uden alkohol til dem, der skal køre hjem fra festen.

Night rider 

Ingredienser:

 • 10 g chokolade
 • 1 gulerod
 • 2 skiver chili
 • 8 cl frisk appelsinjuice
 • 2 cl honning

Fremgangsmåde:

Knus chokolade og rulerod i shaker. Tillsæt is og derefter resten af ingredienserne. Shake hårdt. 

Si indholdet ned i coupette/martini glas.

Se alle vores lækre opskrifter med alkoholfri drinks

Færre dør på grund af spritkørsel

Lad bilen stå, hvis du er i tvivl: Færre dør på grund af spritkørsel

Du er både til fare for dig selv og andre, når du sætter dig bag rattet med for meget alkohol i blodet.

Udviklingen går den rigtige vej, for hvert år er der er færre og færre, der dør eller kommer alvorligt til skade på grund af spritkørsel. Men der er stadig alt for mange!

I perioden 2011-2015 blev 157 dræbt og 984 kom alvorligt til skade i trafikulykker, hvor føreren af et motoriseret køretøj (personbil, varebil, lastbil, motorcykel mv.) var spirituspåvirket.

De fleste spritulykker sker med personbiler og knallerter. Ulykker med spirituspåvirkede førere af knallerter er bekymrende højt, når man tager i betragtning, hvor relativ lidt knallerter fylder i det samlede transportbillede.

Omtrent to ud af tre dræbte i spritulykkerne er spritbilisterne selv. 

Kilde: Vejdirektoratet

Statistik: Ni ud af ti spritbilister er mænd

Lad bilen stå, hvis du er i tvivl: Statistik: Ni ud af ti spritbilister er mænd

Flere mænd end kvinder siger, at de har kørt bil, selvom de var i tvivl om, hvorvidt de havde drukket mere end tilladt. Det afspejles i ulykkesbilledet, hvor langt størstedelen af de alkoholpåvirkede førere af motoriserede køretøjer er mænd. 

Vi kan alle være med til at forebygge spritkørsel fx ved at servere alkoholfri drikkevarer til bilisten eller ved at gribe ind, hvis vi ser en person fiske bilnøglerne frem, selvom han har fået for meget at drikke. 

Kampagne hylder livets gode pust


Kampagnen hedder 'Klar til et pust' og sætter fokus på alle de værdifulde sider af livet, som vi ikke bør sætte over styr ved at køre spritkørsel.

Drikker man til grænsen og forsøger at regne på, hvor mange genstande man forbrænder i løbet af aftenen, kan det hurtigt blive et kompliceret regnestykke. Det kan få fatale konsekvenser – både økonomisk, socialt og helbredsmæssigt – hvis man får overbevist sig selv om, at det er forsvarligt at sætte sig bag rattet.

I perioden 2011-2015 har der været 157 dræbte og 984 alvorligt tilskadekomne i trafikulykker, hvor føreren af et motoriseret køretøj (personbil, varebil, lastbil, motorcykel mv.) har været spirituspåvirket. Det svarer til, at hver femte dødsulykke i trafikken sker med en påvirket fører - hovedsageligt bil og knallert. 

Hvor lidt kan du drikke?

Lad bilen stå, hvis du er i tvivl: Hvor lidt kan du drikke?

Det er både svært og usikkert at holde styr på, om du har drukket lidt for meget til at køre. Også selv om du synes, du har styr på, hvor lang tid det tager for din krop at forbrænde fx et glas vin.

Derfor anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at du max drikker én genstand, hvis du vil sætte dig bag rattet. Eller endnu bedre: Slet ikke drikker noget alkohol.

Du kan ikke øge forbrændingen af alkohol. Lige meget om du danser, drikker kaffe, tager bad eller trækker frisk luft.

Hvor mange genstande er der i…

På flasker og dåser er der angivet, hvor mange genstande der er i. Nedenstående liste kan give dig et generelt fingerpeg. Men husk at tjekke på flasken.

 • En pilsner (33 cl): 1 genstand

 • En guldøl: 1,25 genstand

 • En stærk øl – 1,5 til 2 genstande

 • Et glas vin (12 cl): 1 – 1,5 genstande

 • En flaske vin (75 cl): 6 til 7 genstande

 • Et glas hedvin (8 cl): 1 genstand

 • Et glas spiritus (4 cl): 1 genstand

 • En flaske spiritus (70 cl): 18 til 20 genstande

Alkoholpromille – hvor går grænsen?

Lad bilen stå, hvis du er i tvivl: Alkoholpromille – hvor går grænsen?

Overvej altid, hvordan du kommer hjem fra en fest, hvis du tager bilen. Der er større chance for, at du handler fornuftigt, hvis du har overvejet situationen, mens du var ædru.

Tænk også over, hvordan du vil forhindre en ven i at køre spritkørsel. Rådet for Sikker Trafik giver dig gode råd til en sikker vej hjem.

Promillegrænsen i Danmark er 0,5.

Du kan dog godt blive dømt for spirituskørsel, selvom din promille er under 0,5, hvis politiet vurderer, at du ikke kan køre bil på betryggende vis. Bliver du taget for spirituskørsel flere gange eller med en høj promille, kan du blive frakendt dit kørekort i 3 år eller mere.

Straffen for spirituskørsel

Lad bilen stå, hvis du er i tvivl: Straffen for spirituskørsel

Nedenstående gælder for tilfælde, hvor der ikke er sket en ulykke i forbindelse med spritkørslen.

1. gangstilfælde

Promille mellem 0,5 og 1,2

 • Du får frakendt kørekortet betinget. Det betyder at du skal bestå en kontrollerende køreprøve (både teori- og køreprøve) inden for 6 måneder for at beholde kørekortet. Dumper du et forsøg, mister du kørekortet, indtil du har bestået begge prøver.
 • Du får en bøde, der ca. svarer til din netto månedsløn gange med promillen
 • Du skal gennemføre et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik). Kurset varer 12 timer fordelt på 4 lektioner à 3 timer, og det koster 3200 kr.

Promille mellem 1,2 og 2,0

 • Du får frakendt kørekortet ubetinget i 3 år. Du kan vælge at forkorte din frakendelsestid med 1 år  mod at køre med alkolås i 2 år. Læs mere om alkolås her
 • Du får en bøde, der ca. svarer til din netto månedsløn gange med promillen
 • Du skal gennemføre et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik), inden du kan generhverve kørekortet. Kurset varer 12 timer fordelt på 4 lektioner à 3 timer, og det koster 3200 kr.
 • For at generhverve dit kørekort, skal du skal bestå en kontrollerende køreprøve (både teori- og køreprøve)

Promille over 2,0

 • Du får frakendt kørekortet ubetinget i min. 3 år. Herefter skal du enten køre med alkolås i 2 år, eller du må vente yderligere to år med at generhverve kørekortet. Læs mere om alkolås her 
 • Du får 20 dages betinget fængsel
 • Du får en bøde, der ca. svarer til en netto månedsløn
 • Din bil kan blive konfiskeret
 • Du skal gennemføre et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik), inden du kan generhverve kørekortet. Kurset varer 12 timer fordelt på 4 lektioner à 3 timer, og det koster 3200 kr.
 • For at generhverve dit kørekort, skal du skal bestå en kontrollerende køreprøve (både teori- og køreprøve)

Gentagelsestilfælde 

Hvis du kører spritkørsel flere gange, stiger straffen. Hvad du præcist får i straf, afhænger af promillen, hvor mange gange, du har kørt spritkørsel - samt øvrige omstændigheder.

 • Du vil få frakendt kørekortet ubetinget i en periode - fx 3 år, 5 år eller længere.
 • Du får en betinget fængselsdom; hvor længe afhænger af omstændighederne
 • Du bliver omfattet af alkolåsordningen. Læs om den her.
 • Du får en bøde. 
 • Din bil kan blive konfiskeret
 • Betingelserne for at generhverve kørekortet er deltagelse i ANT-kursus og bestået kontrollerende køreprøve.

Vidste du at......

 • Hvis du kører spirituskørsel med promille over 2,0,  eller kører spirituskørsel gentagne gange inden for få år, kan din bil blive konfiskeret. Den overgår til statens ejendom, og du får den ikke tilbage igen.
 • Politiet kan inddrage dit kørekort på stedet, hvis de har mistanke om, at du har kørt spiritus- eller narkokørsel, og der samtidig er risiko for, at du vil gøre det igen umiddelbart efter.
 • Du kan ikke få dit kørekort tilbage før frakendelsesfristen udløber, selvom du er startet i alkoholbehandling.
 • Din arbejdsgiver kan underrettes, hvis du kører spritkørsel, mens dit kørekort er frakendt. Det gælder erhverv, hvor bilkørsel er en væsentlig del af arbejdet som f.eks. chauffører og sælgere.
 • Der er ikke faste promillegrænser for cyklister og ryttere. Men du må ikke færdes i trafikken, hvis du kører eller rider uforsvarligt.
 • Der findes ingen særlige regler for fodgængere, der er påvirket af alkohol.

Hvert år bliver ca. 8000 personer dømt for spirituskørsel på de danske veje

Stop altid en fuld ven, der vil sætte sig bag rattet

Det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun egentlig har drukket. Men husk på, at hver gang du forhindrer en anden i at blive spritbilist, gør du vedkommende en stor tjeneste. Her får du 7 gode råd.
 • Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører

 • Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne

 • Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden

 • Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen

 • Tilbyd overnatning

 • Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket

 • Hvis han/hun alligevel kører: Ring til politiet på 114

Download folderen om alko-lås

Alkolåsbrochurefeb2015.pdf
Download

I bil: Artikler, råd og viden

Bliv sikker i trafikken