Hvilke regler er der for lys og lygter på biler? Hvad skal du gøre, hvis der er kø på motorvejen? Få svar her.

Husk baglygterne!

Hvilke regler er der for lys og lygter på biler? Hvad skal du gøre, hvis der er kø på motorvejen? Få svar her.: Husk baglygterne!

I 2011 indførte EU en ny regel om, at der skal være kørelys foran på alle nye biler, også om dagen. For at spare på energien gælder kravet ikke lys i baglygterne.

Reglerne har givet danskerne en særlig udfordring. Vi har nemlig gennem mange år vænnet os til, at både forlygter og baglygter tænder, når man starter bilen.

Men sådan er det ikke med en del nye biler. Her er det kun kørelyset - dvs. forlygterne - der tænder, når bilen starter. Mange glemmer derfor at tænde baglygterne, når det bliver mørkt eller usigtbart. Det kan give farlige situationer i trafikken, fordi det er svært at se biler uden lys bagpå.

Hvis du har købt en ny bil, så er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i, hvordan lyset virker. Nogle biler er indrettet sådan, at lyset bagpå selv tænder, når det begynder at bliver mørkt eller usigtbart. I andre indikeres det, at man skal tænde lyset, fx ved at der ikke er lys i instrumentpanelet. Nogle biler kan omkodes, så både forlygter og baglygter tænder, når du starter bilen.

1. juli 2016 blev EU-reglen i øvrigt lavet om igen. På nye biler, der typegodkendes efter den dato skal baglyset tænde automatisk, når det bliver mørkt.

 

Gode råd

Hvilke regler er der for lys og lygter på biler? Hvad skal du gøre, hvis der er kø på motorvejen? Få svar her.: Gode råd

Hvis du har en bil med ”nyt” kørelys:

  • Undersøg, om det er muligt at få omkodet bilen, så baglygterne altid tænder, når du starter bilen.

    eller

  • Gør det til en vane altid at tænde baglygterne, når du starter bilen

Hvis du ser en bil uden lys bagpå – og der er behov for det:

  • Blink en gang med det lange lys for at gøre føreren opmærksom på at tænde baglygterne.

Hvad siger loven?

Hvilke regler er der for lys og lygter på biler? Hvad skal du gøre, hvis der er kø på motorvejen? Få svar her.: Hvad siger loven?

I Danmark skal man køre med nærlys/kørelys – dvs. lys i forlygterne – hele døgnet. I lygtetændingstiden skal baglygterne også være tændt.

Lygtetændingstiden er fra solen går ned til solen står op, samt når det er usigtbart, fx regner, sner eller er tåget. Når man kører i en tunnel, skal baglygterne også være tændt.

Det er ikke ulovligt at køre med slukkede baglygter, når det er lyst. Men ligeså snart solen går ned, eller det bliver usigtbart, skal baglygterne være tændt.

Det koster 1000 kr. i bøde, hvis man glemmer at tænde baglygterne, når det er mørkt/usigtbart, eller hvis man har andre lygtefejl på bilen.

Hvis der opstår kø på vejen

En pludselig opstået kø på motorvejen eller landevejen kan hurtigt blive farlig. Det gælder om at advare trafikanterne bag dig og samtidig passe på dig selv.

Gode råd

  • Tænd havariblinket og træd på bremsen

  • Hold øje i bakspejlet, om trafikanten bagved har opdaget kødannelsen og bremser ned. Har han/hun ikke det, kan du nå at undvige ud i rabatten eller nødsporet.

  • Sørg for, at der er afstand til bilen foran dig, når du er bremset ned. På den måde har du mulighed for at manøvrere væk, hvis der kommer én bagfra, som ikke kan nå at bremse.

  • Holder du stille bagerst i en kø på motorvejen, kan det være en god idé - udover at have havariblinket tændt - at du også træder på bremsen. På den måde lyser bremselygterne også for at advare bilister bag ved.

i Bil: Artikler, råd og viden

Bliv sikker i trafikken