Børn 0-2 år

Det er vigtigt, at dit barn bliver transporteret sikkert - både til fods, som passager på cykel, i bil og bus. Her kan du se, hvordan du gør.

Børn i bilen

Find den rigtige autostol

Børn 0-2 år: Find den rigtige autostol

Tag dit barn og bilen med, når du skal købe autostol. Så er du sikker på, at autostolen passer til begge dele. Tjek at:

  1. Barnets vægt er inden for autostolens vægtgrænse
  2. Selen sidder korrekt på barnet
  3. Barnets hoved ikke stikker op over kanten af stolen
  4. Autostolen kan monteres korrekt i bilen
  5. Barnet sidder godt

Sådan tjekker du, at autostolen er godkendt

Tjek altid brugsanvisningen, så du er sikker på, at du monterer stolen korrekt.

Kig efter E-mærket og de to første cifre i den lange talrække under eller efter mærket. Tallet skal enten starte med 03 eller 04, så er stolen i orden.

I-Size er også en gældende godkendelse, som kun gives til autostole med Isofix.

Klik autostolen fast med Isofix

I de fleste nye biler er der Isofix-beslag på bagsædet. Det er to små metalbøjler, som du nemt kan klikke en Isofix-barnestol fast i. Med Isofix-beslag er risikoen for at fejlmontere autostolen mindre.

Autostole til baby (0-13 kg)

Børn 0-2 år: Autostole til baby (0-13 kg)

Bagudvendt babystol er bedst

En babystol kan bruges fra barnet er nyfødt. I en bagudvendt babystol er barnet spændt fast med ryggen mod kørselsretningen og har mindre risiko for skader på hals og nakke, hvis bilen bliver ramt frontalt.

Barnet er vokset ud af babystolen, når hovedet begynder at stikke op over kanten på stolen, eller vægtgrænsen er overskredet. Det sker som regel mellem 8 og 13 mdr. - afhængigt af, hvor hurtigt barnet vokser.

Stram selen

Stram selerne så meget, at du lige kan få en flad hånd ind under. Sidder selen for løst, er der risiko for, at den ikke holder dit barn ordentligt på plads, hvis der sker en ulykke. Tjek også, at selerne ikke er snoede.

Babystol – ikke farlig for ryggen

Nogle nybagte forældre er bekymrede for, om en babystol er skadelig for ryggen. Det er den ikke, hvis den bruges med almindelig sund fornuft og kun til bilkørsel – og ikke fx derhjemme for at holde barnet i ro. Babystolen kan bruges fra barnet er nyfødt til det er mellem 8 og 13 måneder gammelt, afhængigt af hvor hurtigt barnet vokser.

Skal I på en længere køretur, så hold pauser med jævne mellemrum, (fx. hver anden time) og tag barnet op af stolen. Er barnet faldet i søvn, kan du ”rykke lidt rundt på det” ind i mellem, så barnet ikke sidder i præcis den samme stilling i lang tid af gangen

Er stolen blevet for lille?

Dit barn er vokset ud af autostolen, når hovedet begynder at stikke op over kanten på stolen, eller vægtgrænsen er overskredet. Og så skal barnet have en større stol.

Boxette, transportlift og liftnet

En bagudvendt babystol er det sikreste valg. Men der findes godkendte løsninger, hvor barnet ligger ned.

Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at boxette, transportlift eller liftnet kun bruges til børn med særlige problemer, som betyder, at de ikke kan bruge en bagudvendt babystol. Det kan være, der er født for tidligt eller har kronisk sygdom. 

Autostole til børn på 1-4 år (9-18 kg)

Børn 0-2 år: Autostole til børn på 1-4 år (9-18 kg)

En bagudvendt autostol er også bedst til det lidt større barn

Når du vælger en bagudvendt stol til dit barn, sidder det med ryggen til kørselsretningen. Det gør, at er der er langt mindre risiko for skader på hals og nakke ved en frontal kollision. Den bagudvendte stol kræver lidt ekstra plads i bilen. Så tjek, om der er plads til den, hvis du har en meget lille bil. Den kan bruges til barnet er ca. 3-4 år.

Nogle bagudvendte autostole går helt op til 25 kg.

Hvor skal barnet sidde?

Barnestolen bliver typisk placeret på bagsædet, men kan også placeres på forsædet, hvis airbaggen slås fra. Det er både forbudt og livsfarligt at placere en bagudvendt stol på forsædet med en aktiv airbag.

Sideairbags er ikke farlige – hvis dit barn er korrekt fastspændt og ikke læner hovedet mod døren.

Kan jeg vælge en Isofixstol?

Er din bil forholdsvis ny, så er der sandsynligvis Isofix-beslag i den på bagsædet. Det er to små metalbøjler, der sidder skjult mellem ryglænet og sædet . Har din bil Isofix-beslag, kan du bruge autostol med Isofix og nemt klikke autostolen fast. 

De fleste fremadvendte Isofix-stole skal også sikres med en særlig ”top-strop”, der går fra barnestolens ryg ned bag om bilens ryglæn og spændes fast i et beslag eller i bilens gulv. Tjek brugsanvisningen, så du er sikker på, du gør det rigtigt.

Airbags er ikke for børn

Børn 0-2 år: Airbags er ikke for børn

Det er både farligt og forbudt at placere en bagudvendt autostol (dvs. hvor barnet sidder med ryggen til kørselsretningen) ved en aktiv airbag. Sæt barnet om på bagsædet eller sørg for, at airbaggen er koblet fra.

Når barnet sidder fremadvendt, er det lovligt at sætte det på forsædet, selvom airbaggen er aktiv. Men Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at undlader at sætte børn under 140 cm ved en airbag. Det skyldes, at airbags er konstrueret til voksne og kan ramme børn under 140 cm i en forkert vinkel. Slå airbaggen fra eller sæt barnet om på bagsædet i stedet.

Hvis der ikke er plads til flere omme på bagsædet, så træk forsædet så langt tilbage som muligt. Har du flere børn med i bilen, så sæt det største barn på forsædet.

I de fleste nyere biler er det nemt selv at frakoble airbaggen med en kontakt. I andre biler skal du have et autoriseret værksted til at hjælpe dig. Det er dog ikke i alle biler, det kan lade sig gøre

i-Size – ny godkendelse af autostole med Isofix

Den 1. oktober 2013 trådte en ny godkendelse af autostole i kraft i Danmark. Den nye godkendelse hedder i-Size. Den fungerer sideløbende med de nuværende godkendelser.

Autostole mærket med ECE 44-03 eller 44-04, som bruges i dag, er fortsat fuldt lovlige at sælge og anvende. 

i-Size mærkede autostole er pt. mest relevante for dig, hvis du står foran at skulle købe en helt ny bil. Så kan det  være en god idé at tjekke, om bilens Isofix-beslag er forberedt til i-Size. Alle i-Size godkendte autostole passer til alle i-Size godkendte pladser i bilen. 

Du kan tjekke det i bilens brugsanvisning.

Se spørgsmål og svar om I-Size

Har din bil Isofix-beslag anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at du vælger en Isofix-stol

Regler for børn i bilen

Børn 0-2 år: Regler for børn i bilen

Når du sidder bag rattet, har du ansvaret for, at børn under 15 år er spændt korrekt fast i bilen. Er de ikke det, får du et klip i kørekortet og en bøde på 2000 kr.

Børn under 135 cm skal være spændt fast i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til deres vægt og højde.

Der må ikke være flere i bilen, end der er seler til.

Læs om sikkerhedsseler

Læs gode råd om uopmærksomhed

Børn med på cyklen

Vælg den rigtige cykelstol

Barnet skal kunne sidde selv, før du cykler med det i en cykelstol. Det kan de fleste børn, når de er omkring ni måneder. Gå aldrig fra din cykel, hvis dit barn sidder i cykelstolen. Den kan nemt vælte. Her er nogle gode råd, når du skal vælge cykelstol.

  • Cykelstolen skal have fodhvilere og remme til at holde fødderne fast med

  • Stolen skal have en sele til at holde barnet fast, så det ikke pludselig rejser sig eller falder ud. De bedste seler er H eller Y formede

  • Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er sikrere, end hvis den kun er gjort fast til bagagebæreren.

  • Stolen skal passe til barnets alder og vægt. Tag dit barn og din cykel med, når du køber cykelstol, så kan du prøve dig frem til den model, der passer bedst.

Cykelstol bagpå

Børn 0-2 år: Cykelstol bagpå

Stole, der er monteret bag på cyklen, er ofte mere behagelige for barnet, fordi der er bedre plads til ryg- og armlæn.

Høje ryglæn er gode at hvile i, men du skal sikre dig, at der er plads til både barn og cykelhjelm. Til gengæld har barnet ikke så godt udsyn som foran, og det er ikke så let at snakke sammen.

Der er heller ikke plads til, at cyklisten har rygsæk på. Og bagpå kan en pilfinger let få fingrene i klemme i sadlens fjedre, hvis de sidder ubeskyttet.

Cykelstol foran

Børn 0-2 år: Cykelstol foran

Når barnet sidder foran på cyklen, er det let at snakke sammen. Barnet har også et godt udsyn men kan blive generet af vind og regn. En vindskærm kan afhjælpe det problem.

Nogle cykelstole kræver, at cyklisten spreder benene en del for ikke at støde ind i stolen. Det er derfor en god idé at tage cyklen med, når der skal købes stol, så kan du prøve i praksis, om din cykel er velegnet.

Cykelstole foran er til mindre børn og kan ikke bruges lige så længe som cykelstole bagpå.

Lær dit barn at bruge cykelhjelm 

Børn 0-2 år: Lær dit barn at bruge cykelhjelm 

Cykelhjelmen kan spare dig eller dit barn for en tur på skadestuen. Eller være forskellen mellem hjernerystelse og kraniebrud. Eller liv og død. Den bedste måde at få dit barn til at bruge cykelhjelm er ved selv at bruge den, allerede når børnene er helt små.

Tag barnet med, når I skal købe hjelm. Så er I sikre på at få en hjelm, der sidder godt - og som barnet synes er pæn.

Hjelmen skal sidde godt på barnets hoved, og den skal være behagelig at have på. Mange børn forsøger at skubbe hjelmen tilbage i nakken, men den skal sidde så stramt, at de ikke kan gøre det. De to remme i hver side skal samles lige under ørerne - ikke nede ved hagen. Om vinteren kan man bruge en tynd hue under hjelmen.

Læs mere om, hvordan cykelhjelmen skal sidde

Cykelanhænger

Børn 0-2 år: Cykelanhænger

Hvis du cykler meget med dine børn, kan en cykelanhænger være en god investering.

Der må være max to passagerer i en cykelanhænger. Der skal være en særlig siddeplads til hver enkelt, og alle skal være fastspændte. 

Hjulegerne skal være afskærmede, så børnene ikke kan få fingrene i klemme.

Totalvægten for en anhænger med personer og bagage må højst være 60 kg. Vil du køre med mere end 60 kg’s læs på anhængeren, skal anhængeren have en påløbsbremse. Det er en særlig bremse, der automatisk aktiveres, når cyklen bremses. Med påløbsbremse må anhængeren veje op til 100 kg.

Den samlede længde på cykel og anhænger må være op til 3,5 meter, og bredden højst 1 meter.

Det er en god idé at sætte en vimpel bagpå anhængeren, så er den mere synlig.

Ladcykel

Børn 0-2 år: Ladcykel

I en ladcykel har du en god kontakt til barnet/børnene. Til gengæld har du ingen mulighed for at koble ladet fra, som du kan med en anhænger.

Vær opmærksom på, at det kræver lidt tilvænning at køre med ladcykel. Så start med at øve dig på et lukket område uden trafik.

Når der er læs på ladcyklen, skal du passe på med skarpe sving, da cyklen godt kan vælte, hvis du kører hurtigt.

Hvor mange må der være på en ladcykel?

Når du har passagerer med på din ladcykel, skal der være en særlig siddeplads til hver, og de skal alle være spændt forsvarligt fast.

På en dertil indrettet ladcykel må der være højst 7 personer i alt; Én voksen fører samt 2 personer (uanset alder)  + max 4 børn under 8 år.

Dvs. at du må gerne må køre med fx 2 større børn/voksne + op til 4 børn under 7 år - eller med max 6 børn under 8 år. Hvis der altså er en siddeplads til hver.

Du må også gerne have 4 (eller 5)  børn i ladet og ét barn bag på cyklen i en cykelstol.

Husk! Der skal være særlige siddepladser til alle, og alle passagerer skal være spændt fast og beskyttet mod hjulenes eger. 

Der er ingen lovmæssig bestemmelse om, hvor meget børnene må veje, eller hvor meget man må læsse med, Det er alene fabrikantens oplysninger om, hvad cyklen kan lastes med, der gælder. Det er dog en god idé at overholde max vægt-angivelsen på cyklen. Hvis du overlæsser cyklen, kan du risikere, at den ikke kan bremse ordentligt eller at den bryder sammen. Overvej også, om du har kræfter til at køre med mange børn på cyklen. Du skal være i stand til at køre cyklen forsvarligt og have fuldt herredømme over cyklen.

En cykel med 3 hjul må være op til 1,25 m bred.

Børn i barnevogn/klapvogn

På tur med barnevogn/klapvogn

Børn 0-2 år: På tur med barnevogn/klapvogn

Når det er mørkt, kan det være svært at se en barnevogn/klapvogn i trafikken.

Du kan gøre din barnevogn/klapvogn mere synlig ved at sætte reflekser i hjulene eller sætte refleksbånd på selve vognen. Du kan også bruge en gul refleksvest til at lægge over kalechen.

Hvis du går langs en vej, hvor der ikke er noget fortov, skal du gå i venstre side af vejen, mod trafikken.

Når du skal krydse vejen, så sørg for, at du ikke kommer til at skubbe barnevognen ud på vejen, før du selv kan orientere dig til begge sider. Hvis der er parkerede biler langs vejen, er det en god idé at du trækker vognen efter dig og sikrer dig at der er fri bane, før du går over.

Barnevogn/klapvogn med i bussen

Børn 0-2 år: Barnevogn/klapvogn med i bussen

I de fleste busser kan du få barnevognen/klapvognen med, hvis der er plads til det.

Vink til chaufføren når bussen kommer til stoppestedet. Så ved han, at du gerne vil med. I nogle busser kan gulvet sænkes, så det bliver lettere for dig at komme ind og ud. Tjek evt. med chaufføren, at der er plads til barnevognen/klapvognen, inden du stiger ind.

Kør barnevognen/klapvognen ind foran dig og stil den på den plads, der er beregnet til det. Brems hjulene, så den ikke triller frem og tilbage, når bussen kører.

Når du skal ud, så brug den blå stopknap med en barnevogn på, hvis den er i bussen. Når du trykker på den, ved chaufføren at han skal sænke gulvet ved stoppestedet, og så bliver det lettere for dig at komme af.

Vent til de andre passagerer er stået af og træk så barnevognen/klapvognen efter dig ud af bussen. Så kan du bedre styre barnevognen/klapvognen - og du kan sikre dig, at det er fri bane, hvis du træder direkte ud på en cykelsti.

Oftest stillede spørgsmål

Oftest stillede spørgsmål til Rådet for Sikker Trafik

Børn 0-2 år: Oftest stillede spørgsmål til Rådet for Sikker Trafik

Hvor stor anhænger må jeg køre med B-kørekort?

Trafikken ved mit barns skole er farlig. Hvad kan jeg gøre?

Jeg har kørt for stærkt. Hvad får jeg i bøde?

Hvorfor har så mange biler slukkede baglygter?

Få svar på disse spørgsmål - og mange flere - her

 

Få trafiksikre råd der passer til dit barns alder